Snøskredvarsel for Lofoten og Vesterålen onsdag 26.04.2017

3
Betydelig
Publisert:

Ustabile forhold. Svake lag finnes i snødekket, spesielt gjeldene i Vesterålen. Vær forsiktig i områder med fersk vindtransportert snø.

Skredfarevurdering

Det er usikkerhet knyttet til kantkornproblemene. Både i utbredelse og hvor aktive de er. Men, på søndag i Vesterålen, fikk vi bekreftet at de er aktive og vedvarende svake lag som dette bruker tid for å stabilisere seg. Videre, med soloppvarming svekkes bindinger i snødekket og de blir lettere å trigge særlig der de ligger høyt i snødekket som nær rygger og over kuler i terrenget. Når sola kommer fram vil det også kunne svekke bindinger i nysnøflakene som gjør at det er lettere å løse ut skred. Timing blir mer og mer viktig utover våren for å finne god og trygg skikjøring. Pass på at snøen ikke blir for våt, da øker faren for naturlige skred. Skredfaren vurderes fortsatt til 3-betydelig. Det vil ta noen dager med fravær av faretegn som drønn og ferske skred for at skredfaren blir vurdert lavere.

Vedvarende svakt lag

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø
Flakskred
3 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Unngå ferdsel i skredterreng og i utløpsområder. Det er størst sjanse for å løse ut skred der snødekket er tynt, nær rygger og framstikkende steiner. Fjernutløsning er sannsynlig. Det krever mye kunnskap å gjenkjenne svake lag i snødekket. Drønnelyder og skytende sprekker er tydelige tegn, men fravær av slike tegn betyr ikke at det er trygt. Vær ekstra forsiktig etter snøfall eller vind og i perioder med temperaturstigning.

Nysnøflak

Nedføyket svakt lag med nysnø
Flakskred
2 - Små
Stor tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Unngå bratte heng og terrengfeller under og etter snøfallet til nysnøen har stabilisert seg. Skredproblemet finnes overalt hvor det ligger mye nysnø i bratt terreng. Se etter nysnø som binder seg sammen til myke flak og sprekker opp eller fester seg dårlig til den eldre snøen under. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk tegn.
Det falt godt med snø i forkant av helga og lørdag kom det 30 cm nysnø gjennom dagen. Det har blåst fra N-NV på fredag og SV-S-SØ på lørdag. Det finnes mye fin ubunden snø i sider som har ligget i le, men særlig i høyden har det vært snøfokk. På Hinnøya og Vesterålen observeres det kantkornlag. Det ene ser ut til å ligge i fokksnøen fra forrige uke, trolig dannet av en kraftig temperaturgradient i snødekket som følge av solvarmet snødekke på dagen og kaldt klart vær på natten. Dette laget ga flere skred i helga. Særlig søndag 23. ble det observert mange str 3 skred som var skiløper utløst på Hinnøya. Tirsdag formiddag fortsetter bare finværet. Ånstadblåheia målestasjon (500 moh) hadde -2 grader og svak vind fra nord.
Fra tirsdag ettermiddag ventes NØ bris, av og til frisk bris. Stort sett pent vær. Plussgrader opp til 200-500 moh midt på dagen. Onsdag ventes N-NØ av og til frisk bris. Spredte snøbyger, regnbyger under 100-300 moh midt på dagen. Også perioder med sol. 0-5 mm nedbør.
Moderat
2

Fra onsdag ettermiddag ventes NV-NØ av og til frisk bris. Spredte snøbyger, ellers stort sett pent vær. Plussgrader opp til 100-300 moh midt på dagen. 0-3 mm nedbør. Torsdag ventes NØ av og til frisk bris. Mulighet for spredte snøbyger, ellers stort sett pent vær. Plussgrader opp til 200-400 moh midt på dagen. 0-5 mm nedbør.

Timing blir mer og mer viktig utover våren for å finne god og trygg skikjøring. Pass på at snøen ikke blir for våt, da øker faren for naturlige skred. Økt skredaktivitet er et tegn på at faregraden øker. Det finnes svake lag av kantkorn som er aktive. Særlig i indre strøk og i høyden. Generelt vurderer vi at det trengs stor tilleggsbelastning til å løse ut skred på disse lagene, men grunnet sol som svekker bindingene i overliggende snø kan man løse skred som skikjører, spesielt der snødekket er tynt som nær rygg eller over kuler i terrenget. Enkelte mindre naturlig utløste våte skred forventes i snøoverflaten i solsidene. Uten mer observert skredaktivitet i kantkornlagene, vurderer vi at kantkornproblemene blir mindre framtredende og skredfaren går ned til 2 - moderat.

Om snøskredvarslene

Vi publiserer varsler daglig i perioden 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel en og to dager fram i tid som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10.