Snøskredvarsel for Lofoten og Vesterålen lørdag 25.03.2017

3
Betydelig
Publisert:

Ferske nysnøflak er problemet i høyden, under snøgrensa kan temperaturstigning og regn føre til naturlig utløste skred.

Skredfarevurdering

Generelt ustabile forhold. Det ventes lokale forskjeller i nysnømengde grunnet snøbyger og vind. Det gjør at skredfaren kan oppleves forskjellig innad i regionen. Snøbyger og vind fra SV fører til snøtransport inn i leheng. Det vil være mulig for en enkelt skikjører å løse ut mindre skred mens det blåser å føyker. Temperaturstigning mot kvelden og overgang til regn gjør at man forventer enkelte våte naturlig utløste snøskred i den ferske fokksnøen. Følg med på hvor den nye snøen danner flak. Skredfaren vurderes til 3 - betydelig der det kommer mest nedbør. Ellers i regionen er faregraden 2 - moderat.

Nysnøflak

Nedføyket svakt lag med nysnø
Flakskred
2 - Små
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Unngå bratte heng og terrengfeller under og etter snøfallet til nysnøen har stabilisert seg. Skredproblemet finnes overalt hvor det ligger mye nysnø i bratt terreng. Se etter nysnø som binder seg sammen til myke flak og sprekker opp eller fester seg dårlig til den eldre snøen under. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk tegn.

Våte flakskred

Opphopning av vann i/over lag i snødekket
Flakskred
2 - Små
Naturlig utløst
Noen bratte heng

Unngå ferdsel i løsneområder og utløpsområder for skred når snøoverflaten blir våt. Vær bevisst på når på døgnet du beveger deg i bratt terreng, skredfaren kan variere mye gjennom døgnet. Vær ekstra forsiktig når det regner og/eller når temperaturen stiger.
Forrige helg kom det lokalt opp mot 30 cm nysnø i regionen. Første del av uka har det blåst fra S-SØ, med kraftig snøfokk. I høyden er det dannet fokksnøflak, mest fremtredene i N vendte heng. Generelt består den gamle snøoverflata av alt fra myk fokksnø, bærende fokksnø, skare og is til litt løssnø i terrengformasjoner skjermet for vind. Det rapporteres om moderat snøfokk i østlige deler av varslingsområdet torsdag formiddag. Betydelig snøfokk fra NV i fjellet på fredag. Tidligere ble det observert et godt utviklet lag av kantkorn. Siden det var mildt i regionen forrige uke med plussgrader opp til 600-800 moh har dette laget blitt smelteomvandlet. Det er usikker om kantkornlaget utgjør et problem høyere opp til fjells.
Resten av fredag ventes S-SV liten kuling i fjellet. 1-8 mm nedbør, som snø over 200-400 moh. Lørdag ventes SV frisk bris i fjellet, om ettermiddagen økning til periodevis sterk kuling. Snøbyger, regnbyger under 100-400 moh, om kvelden snøgrense på ca. 500-800 moh. 5-15 mm nedbør.
Betydelig
3

Søndag ventes V periodevis liten storm i fjellet, om ettermiddagen dreiende NV sterk kuling. Snøbyger, først på dagen regnbyger under 300-500 moh. 2-15 mm nedbør.

Bygevær gir varierende snømengder i varslingsregionen. Mildvær og regn på lørdagskveld kan gi hardt underlag for snøen på søndag. Kraftig vind gjør at det flyttes endel snø inn i leområder. Faregraden vil vippe mellom 2 og 3 i områder som får mest snø. Følg med på oppdatert varsel lørdag ettermiddag.

Om snøskredvarslene

Vi publiserer varsler daglig i perioden 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel en og to dager fram i tid som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10.