Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen fredag 08.03.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold med fersk fokksnø. Hold god avstand til skredterreng og utløpsområder. Høyest faregrad sør i regionen.

Skredfarevurdering

Vinden øker til nordvestlig stiv kuling, fallende temperatur og avtakende nedbør. Det ventes at fokksnøflakene som er lagt opp i nordvestvendte hellinger torsdag stabiliseres noe, mens det bygges opp fersk fokksnø i hellinger mot sørøst. Sannsynligvis vil faren for å kunne løse ut tørre flakskred str. 1-2 være størst i hellinger i sektoren øst til sør siste del av dagen. Sør i regionen, der det har kommet mest nysnø kan skredstørelsen komme opp i str.3, stor. Vedvarende svake lag finnes i snødekket over 1300-1400 moh, men disse ligger stort sett under bærende fokksnø/skarelag og er derfor vanskelige å påvirke. I høyfjellet er er de overliggende lagene tynnere og mindre faste, her kan være mulig for en skiløper å påvirke kantkornlagene.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 7. mars 2019

Om lag 20-30 cm nysnø med varierende fasthet ligger over et gammelt snødekke som har frosset til etter tidligere mildvær og smelting helt opp til ca. 2000 moh. Det er unormalt lite snø for årstida både i Jotunheimen og Breheimen. Gammel snøoverflate består i stor grad av bærende skare og hard fokksnø. Der virker som om nysnøen har festet seg bra til den underliggende skaren. Men innad i nysnøen er det skiktoverganger der snøen kan gli lett ut.

Det finnes vedvarende svake lag nede i snødekket i store deler av regionen. Mest aktuelt er kantkorn som ligger nedføyka innad i fokksnø og kantkorn under skarelag, noen steder relativt høyt i snødekket. Selv om vedvarende svake lag er velutviklet og har stor utbredelse vurderes skredproblemet som lite sannsynlig grunnet tykke overliggende lag av skare og/eller hard fokksnø. I høyfjellet er de overliggende lagene tynnere, og kan være mulig å påvirke.

Onsdag er det observert flere naturlig utløste små løssnøskred i nysnøen langs Tyin, trolig utløst av sol som varmer opp fremstikkende stein. Ved Leirvassbu noen små utglidninger av løs snø i meget bratte renner. Ellers er det ikke meldt om ferske skred de siste 3 dagene.

Det har kommet 5-10 cm tørr nysnø sør i regionen i dag. Noen få cm i nord. Siste 3 dager 20-30 cm nysnø der det har snødd mest i sør, godt under 10 cm i nord. Rolige vindforhold de siste dagene, men natt til torsdag og først på dagen sørøst opptil liten kuling i høyfjellet.

Fjellvær

Torsdag 7. mars 2019

6-10 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra sørøst, endring til bris fra øst om ettermiddagen. -10 °C til -4 °C på 1800 moh. Skyet.

Fredag 8. mars 2019

4-6 mm nedbør i døgnet. Stiv kuling fra nordvest, endring til liten kuling fra nordvest om kvelden. -15 °C til -6 °C på 1800 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS