Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen onsdag 11.04.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold med vedvarende svake lag og ustabil fokksnø, unngå skredterreng. Skredfaren er høyest på dagtid om sola får tak.

Skredfarevurdering

Vintersnø møter nå noe mer vårlig vær, og de neste dagene vil solpåvirkning og nattefrost vil gi døgnvariasjoner i skredfaren.

Det vil stedvis være lett å løse ut skred på et vedvarende svakt lag av nedføyket kantkorn der det ligger under flak av fokksnø. Om øvre del av snødekket fryser til og stabiliseres vil man oppleve mindre faretegn, men de svake lagene er fortsatt tilstede. Når solen kommer vil den tine opp snødekket igjen og faren for å løse ut skred øker i bratt solvendt terreng.

Fokksnøen vil gradvis stabiliseres, men i bratt solvendt terreng øker faren for å løse ut skred igjen når sola står på.

Når sola får tak øker faren for naturlig utløste våte løssnøskred i bratt solvendt terreng. Naturlig utløste våte flakskred kan også forekomme.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 11. april 2018

Snøoverflaten varierer, og består mange steder av fokksnø av varierende hardhet men stedvis finnes også løs snø. Topper og rygger er stort sett avblåst. Fokksnø finnes i flere himmelretninger. Mildvær har fuktet øvre deler av snødekket i helgen. Det varierer hvor mye mildværet har preget snøoverflaten, lokalt opp til 15-1600 moh. Stedvis vil nysnø og fersk fokksnø ligge over mildværsskaren.

Det er to vedvarende svake lag av nedføyket kantkorn og rim som har vært aktive i snødekket. Det øverste ble dannet påskeuken og ligger mellom nysnø/fersk fokksnø og snø fra inngangen til påsken. Dette laget ga en del skredaktivitet sist uke. Lenger ned ligger et kantkornlag som føyket ned i starten av påsken og som da førte til mye skred. Lagene gir fortsatt fra seg faretegn, men i mindre grad nå enn tidligere. Det er vanskelig å påvirke svake lag dypere i snødekket.

Søndag ble det meldt om et skiløperutløst skred i Raudalen ved Beitostølen. Tirsdag ble det rapportert om str. 2 naturlig utløste flakskred ved Spiterstulen, Velseloftet og i Leirdalen.

Det er ulike steder i regionen rapportert om drønn i snøen og skytende sprekker i løpet av helgen. Mandag formiddag blir det rapportert 10 cm nysnø ved Tyinkrysset, og det ble stedvis meldt om mye vindtransport.

Fjellvær

Tirsdag 10. april 2018

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -10 °C til -4 °C på 1800 moh. Delvis skyet. Stedvis frisk bris i vest.

Onsdag 11. april 2018

Oppholdsvær. -8 °C til -1 °C på 1800 moh. Delvis skyet. Lettere skydekke fra om ettermiddagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS