Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen fredag 16.03.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med fokksnø. Det finnes områder med svake lag under den vindtransporterte snøen.

Skredfarevurdering

I store deler av regionen ligger det ferske fokksnøflak vestlige til nordlige hellinger, etter vinden torsdag. Disse har lagt seg over svake lag av nysnø og rim. Når vi har kalde temperaturer vil det ta tid før denne snøen stabilisere seg, og det vil være lett for en skiløper å løse ut skred av str. 2.
I bratte sydvendte fjellsider vil varme fra sola kunne forårsake naturlige utløste løssnøskred str. 1.
Det finnes flere svake lag av kantkorn og rimkrystaller nede i snødekket. Det kreves generelt større tilleggsbelastning for å påvirke disse lagene, men dersom disse lagene påvirkes kan det gå større skred. Lag av kantkorn og rim vil være lettest å påvirke der snødekket er tynt eller mykt.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 15. mars 2018

Snøoverflaten består av mye løs nysnø (10 -30 cm) og flak av varierende hardhet. Flakene ligger over lag av løsere snø. Øst i regionen ligger flakene på et rimlag over et tynt skarelag. Noe vindpakket snø på rygger og fjelltopper.
I store deler av regionen har vi et godt utviklet rimlag i snøoverflaten.

Vi har et komplekst snødekke med flere vedvarende svake lag fra tregrensen og oppover. Høyere oppe i snødekket finnes et lag av nedsnødd rim. Lengre ned er det et lag av kantkorn over et skarelag. Dypt og nær bakken har kantkorn utviklet seg til begerkrystaller.

I bratte, syd- og vestvendte heng tar solen godt når den er fremme og det er observert flere naturlig utløste løssnøskred av str. 1.

Observasjoner viser at det er mulig for en skiløper å påvirke de svake lagene i snødekket. Det er observert drønn i hele regionen i løpet av de siste tre dagene.

Fjellvær

Torsdag 15. mars 2018

Oppholdsvær. Delvis skyet.

Fredag 16. mars 2018

Oppholdsvær. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS