Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen mandag 15.01.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold i fjellet på grunn av uvær med svært kraftig vind som vil føre til ustabile fokksnøflak i leområder. Turer i høyfjellet anbefales ikke.

Skredfarevurdering

Mye nedbør og kraftig vind vil legge opp nye flak av ustabil snø. Med vind fra S er nordvendte leområder spesielt utsatt, men vær obs på lokale forskjeller i vindretning og at fokksnø kan lastes sideveis inn i andre leområder. I skjermede formasjoner og i skogen kan nysnøen legge seg på lag av overflaterim. Den nye snøen kan også legge seg på glatt og hard snøoverflate fra tidligere i uken.

Med såpass mye nedbør og vind vil sikten reduseres drastisk og det vil være vanskelig å navigere i terrenget. Vær ekstra obs på hvor du beveger deg i forhold til skredterrenget rundt deg. Pålagring av snø på veldefinerte skavler vil også øke risikoen for skavlbrudd i nordvendte leområder.

Lengere ned i snødekket finnes svake lag av kantkorn og overflarerim. Det vil være mulig å påvirke disse, særlig der snødekket er tynt. Merk at det også er mulig å løse ut skred i fjellbjørkeskogen siden det både finnes snø som er bundet til flak og et svakt lag av kantkorn i snødekket!
Snøskredfaren vurderes til 3-betydelig.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 14. januar 2018

Snøoverflaten over skoggrensen er generelt preget av vind. Vind fra ulike retninger har lagt opp fokksnøflak av ulik mektighet og hardhet i fjellet. Der hvor vinden har fått tak er snødekket hardt og erodert. Snøen er også vindpåvirket nede i fjellbjørkeskogen, og det har dannet seg flak av fokksnø også her. Observasjoner fra torsdag viser at det likevel kan være løssnø tilgjengelig for vindtransport rundt og under tregrensen. Snødekket fremstår som relativt stabilt der snødekket er tykt.

Under fokksnøen er det et nedføyket lag med nysnø. Noen steder har dette laget utviklet seg til kantkorn, mens andre steder har nysnøen bundet seg godt sammen slik at dette laget ikke lenger er problematisk. I fjellbjørkeskogen er det observert lag av velutviklet kantkorn under islag. I tillegg finnes det kantkorn rundt skarelag i snødekket, samt et godt utviklet lag med kantkorn ved bakken. Observasjoner viser at overflaterim fra nyttårshelgen kan være intakt og nedsnødd enkelte steder.



Siden mandag er det ikke observert skredaktivitet.

En observasjon fra Sjodalen fredag viser til masse drønn og skytende sprekker like over tregrensen. En observasjon fra Leirdalen forteller også om skytende sprekker i bratte, lokale terrengformasjoner.

Fjellvær

Søndag 14. januar 2018

Oppholdsvær. Stiv kuling fra sør, endring til liten storm fra sør om kvelden. -15 °C til -8 °C på 1800 moh. Klarvær. Kan være et høyt tynt skydekke fra om ettermiddagen.

Mandag 15. januar 2018

15 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Storm fra sør. -13 °C til -8 °C på 1800 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS