Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Sogn mandag 12.04.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Det finnes vedvarende svake lag under fokksnø i leområder. Drønn er tydelige faretegn. Nysnøflak må også tas hensyn til.

Skredfarevurdering

Mest aktuelle skredproblem vurderes til å være vedvarende svake lag mellom skarelag og siste periodes vindtransporterte snø. Selv om observasjonsgrunnlaget er noe tynt er dette såpass alvorlig at det er bragt inn i varselet som skredproblem. Drønn i snødekket er tydelige faretegn som må tas på alvor.

Vind fra nord og noe nedbør vil danne nysnøflak i leområder som skiløpere lett kan løse ut.

Hvis solen kommer frem og varmer opp snøen kan det fremdeles være fare for naturlig utløste skred i heng med direkte innstråling.

I høyfjellet finnes det svake kantkornlag i snødekket. Det er krevende å vurdere hvor man kan påvirke slike svake lag. Svært store skred har løsnet på dette laget og fjernutløsning kan være mulig. Der kantkornlag finnes, kan økt belastning og generelle svekkelser i snødekket, samt skred i overliggende snø påvirke disse svake lagene og føre til svært store skred.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 11. april 2021

Det ligger nysnø til fjordnivå, med sammenhengende gammelt snødekke fra ca. 500moh. Snødekket under ca. 700 moh har fuktig nysnø over skare. Solvendt terreng har mange steder solskare. Høyere til fjells har flere områder skare i overflaten og fokksnøen er ujevnt fordelt med en generelt vindpreget overflate. Mengden og hardheten på fokksnøen varierer, med mest fokksnø i øst- og sørlig sektor.

Mellom skarelag og siste tids fokksnø har det dannet seg et kantkornlag. Utbredelse på dette laget er forbundet med usikkerhet, men det er gjort observasjoner på det i regionen.
Dypt begravde vedvarende svake lag av kantkorn er fremdeles tilstede og kan muligens påvirkes høyt til fjells.

Den siste perioden har det løsnet mange store skred i regionen. Svake lag har vært innad i fokksnø og i vedvarende svake lag lengre ned i snødekket.
Det rapporteres om mange mindre løssnøskred grunnet solinnstråling på søndag.

Søndag ble det observert flere tydelige drønn med god forplantningsevne i Jostedalen. Kollapsen skjedde i kantkornlag ved skarelag.
Det er også observert begynnende kantkorndannelse under solskare i toppen av snødekket.

Fjellvær

Søndag 11. april 2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra vest. -15 °C til -5 °C på 1400 moh. Klarvær. Tilskyende utover ettermiddagen

Mandag 12. april 2021

1 mm i døgnet, opp mot 6 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra nord. -13 °C til -4 °C på 1400 moh. Skyet. Mest nedbør i øst

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS