Snøskredvarsel for Hardanger søndag 17.03.2019

3
Betydelig
Publisert:

Kortvarig økt skredfare der det kommer mest snø. Ustabile fokksnøflak i leområder. Vedvarende svake lag kan påvirkes der snødekket er tynt.

Fokksnø (flakskred)

Nedføyket svakt lag med nysnø

Unngå terreng brattere enn 30 grader med fersk fokksnø til den har fått stabilisert seg. Det er størst sannsynlighet for å løse ut skred på kul-formasjoner i terrenget og der fokksnøen er myk.Se etter områder hvor vinden nylig har lagt fra seg fokksnø, typisk bak rygger, i renneformasjoner og søkk. Lokale vindeffekter og skiftende vindretning kan gi stor variasjon i hvor fokksnøen legger seg. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk faretegn.
2 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Mange bratte heng

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Hold god avstand til hverandre ved ferdsel i skredterreng. Det er størst sjanse for å løse ut skred der snødekket er tynt, nær rygger og framstikkende steiner. Fjernutløsning er mulig. Det krever mye kunnskap for å gjenkjenne svake lag i snødekket. Drønnelyder og skytende sprekker er tydelige tegn som betyr at dere påvirker svake lag og bør unngå skredterreng, men fravær av slike tegn betyr ikke at det er trygt. Vær ekstra forsiktig og tenk konsekvens når du gjør vegvalg, særlig i ukjent terreng, etter snøfall eller vind og i perioder med temperaturstigning.
2 - Middels
Stor tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Nysnø og vind fra SØ, deretter NØ vil føre til at det legger seg opp ustabile fokksnøflak i leområder. Vinden kan flytte på både ny snø og snø som ligger i terrenget fra før, dette gjør at skredfaren øker til 3-betydelig. Det ligger fortsatt vedvarende svake lag av kantkornet snø dypere i snødekket som må tas hensyn til ved vegvalg. Sannsynligvis skal det en del til for å løse ut skred i dette laget, men særlig der snødekket er tynt kan en enkelt skiløper være uheldig å løse ut skred.
Det ligger en del nysnø i terrenget over eldre fokksnø. Det varierer hvor mye vinden har tatt, mange steder er snøen løs og skiføret godt.
Det finnes kantkornet snø i snødekket ca fra 6-700 moh og opp. Noen steder ligger det i overgangen mot gammelt smelteomvandla snødekke/skare, andre steder litt høyere i snødekket. Man kan finne kantkornlag i alle himmelretninger der det ligger fokksnø over. Det er usikkert hvor utbredt problemet er og hvor lett det er å påvirke kantkornlaget. Sjansen for på påvirke det virker størst på ryggformasjoner hvor snødekket er tynt.
Det er tynt snødekke i ytre og lavereliggende deler av regionen. Lørdag formiddag er det snøbyger fra SV, regn under ca 4-500 moh.
6 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område.
Frisk bris fra vest., endring til bris fra sørøst om kvelden.
-8 °C til -4 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 500 moh om ettermiddagen.
Skyet.
Mest nedbør vest i regionen.

For oppdatert værvarsel se yr.no
14 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område.
Sterk kuling fra sørøst., endring til frisk bris fra nordøst om ettermiddagen.
-9 °C til -4 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 500 moh om ettermiddagen.
Skyet.
Mest nedbør først på dagen.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra regObs siste 3 døgn

Hardanger / SAUDA

Snø

17.03.2019 kl. 14:52

741 moh

ÅgeMidthun@obskorps (***)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  ÅgeMidthun@obskorps

Vær

Ikke nedbør fra SV ↗ 100% skyer Middels til kraftig snøfokk. Vind fra vest/sørvest. Motsatt av i natt.

ObsID: 186755

Hardanger / Storlia

Snø

17.03.2019 kl. 14:00

930 moh

drift@svv (**)

Bilde Av Ikke gitt
Bilde 1 av 4 Av:  Ikke gitt Opphavsrett:  Statens vegvesen
Bilde Av Ikke gitt
Bilde 2 av 4 Av:  Ikke gitt Opphavsrett:  Statens vegvesen
Bilde Av Ikke gitt
Bilde 3 av 4 Av:  Ikke gitt Opphavsrett:  Statens vegvesen
Bilde Av Ikke gitt
Bilde 4 av 4 Av:  Ikke gitt Opphavsrett:  Statens vegvesen

Ulykke/hendelse

Snø Kun materielle skader Vei

Skredhendelse

17. mar 14:00 (+01:00) Snø på RV. 7 løsnet fra fjell/dalside 50-200m over veg. Anslått skredvolum: >1000m^3. Blokkert veglengde: >100m.

ObsID: 186829

Hardanger / SAUDA

Snø

17.03.2019 kl. 13:52

1489 moh

Olaf Årthun. (**)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 1 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Olaf Årthun.

Faretegn

Ferske skred Område: I denne fjellsiden. Beskrivelse:

Vær

0 °C 2 m/s fra Ø ← 100% skyer

Skredproblem

Tørre flakskred Dårlig binding mellom glatt skare og overliggende snø Innen en halv meter Det svake laget bryter lett og glatt (bruddforplantningen skjer lett). Lett å løse ut Sannsynlig 2 - Middels Mange bratte heng over 0 moh

Snødekke

120 cm totalt Moderat snøfokk 30 cm nysnø Vindpakket myk Tørr

Ulykke/hendelse

Snø Person skredtatt, uten skader Topptur

Skredaktivitet

17. mar. I løpet av dagen (+01:00) Tørre flakskred Ett (1). 2 - Middels. Lett å løse ut Noen bratte heng. Over 0 moh

Skredhendelse

17. mar 14:04 (+01:00) Tørt flakskred 2 - Middels Personutløst NV-vendt Dårlig binding mellom glatt skare og overliggende snø 35 cm høy og 15 m bred bruddkant Brattheng Person ble begravd opp til hofta men ingen skade da person skled ut av skrdet ved skikjøring

ObsID: 186909

Hardanger / KVINNHERAD

Snø

17.03.2019 kl. 08:09

81 moh

CatoLeganger@obskorps (***)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  CatoLeganger@obskorps Kommentar:  Tydeleg vindpåvirka ifht i går ettermiddag.

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: Det har blese kraftig i natt. Tydeleg avblåst på ryggane i dag samanlikna med i går ettermiddag. Vinden har roa seg, men det er framleis moderat til kraftig snøfokk å observere i høgda.

Vær

Ikke nedbør 4,3 °C 5 m/s fra NØ ↙ 95% skyer Det har kome ca 10 cm nysnø siste to dagar frå om lag 600 moh og opp, men med lokale variasjonar. Før det låg det 10-15 cm ubunden snø.

Notater

Ingen teikn til kantkorn tidlegare i veka, men skal på obstur (1200 moh) til indre del av regionen i morgon. Kan sei meir om det då.

ObsID: 186645

Hardanger / SAUDA

Snø

16.03.2019 kl. 16:25

852 moh

ÅgeMidthun@obskorps (***)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 8 Av:  Vær Opphavsrett:  ÅgeMidthun@obskorps
Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 2 av 8 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Kommentar:  Vanskelig å se skredet, da det er lite og overdekket av ferskt snøfall. Men det var iallfall en observasjon på veien:)
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 8 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kommentar:  Aner vindtegn fra foregående dager. Fikk inntrykk av at på observasjonspunktet så er det sørvesten som har vært dominerende.
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 8 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kommentar:  Innsynk til kne i nordvendt side.
Bilde Av Snøprofil
Bilde 5 av 8 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 
Bilde Av Snøprofil
Bilde 6 av 8 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Kommentar:  Brudd uten forplantning i nysnø/lett fokksnø.
Bilde Av Skredproblem
Bilde 7 av 8 Av:  Skredproblem Opphavsrett: 
Bilde Av Skredproblem
Bilde 8 av 8 Av:  Skredproblem Opphavsrett:  Kommentar:  Gammal kant?

Tester

ECTN24@80cmQ1 God Overliggende nysnø demper belastningen, samt smelt-frys-skaren skjermer slagenergien fra å nå ned. Vil tro dette er et "lite sannsynlig - men høy konsekvens-type-lag). Kan se ut som noen avrundede fasetter.

ECTN13@45cmQ2 Middels

ECTN3@30cmQ3 Middels

Skredfarevurdering

3 Betydelig I bratt nok terreng i dag, var det absolutt kritisk nysnømengde avsatt i nordvendt sektor som myk fokksnø med svake sjikt. Tett tåke gjorde det vanskelig å få noe inntrykk om det var gått flere naturlig utløste skred i brattere fjellsider enn observasjonspunktet. Jeg vil tro det var en god sannsynlighet for det. Skredfaren vil øke i tilstedeværelse i natt med den kraftige N-NØ-vinden som er meldt for denne delen av regionen. Vinden vil ha mye snø tilgjengelig for transport over mot hele vestlige sektor. Varslet faregrad er riktig

Vær

Snø -1 °C 2 m/s fra SØ ↖ 100% skyer Dårlig sikt!

Skredproblem

Tørre flakskred Kantkornet snø over skarelag Innen en meter Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Vanskelig å løse ut 3 - Store N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV over 700 moh Mulig jeg fant restene etter noen returnerte kantkort. Litt vanskelig å bedømme gjennom forstørrelsesglasset i snøføyka i dag.

Tørre flakskred Dårlig binding mellom lag i fokksnøen Innen en halv meter Det svake laget bryter lett og glatt (bruddforplantningen skjer lett). Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Det overliggende laget er mykt. Lett å løse ut 2 - Middels N, NØ, NV over 700 moh Ujevnt distribuert fokksnø i nordlig sektor. Ingen oppsprekking eller drønn knyttet til observasjonsturen i dag, men jeg føler meg ganske sikker på at et par ulike sjikt i fokksnøen vil representere en risiko i bratte nok heng i utsatt sektor.

Snødekke

100 cm totalt Ikke snøfokk 10 cm nysnø Nysnøgrense på 500 moh. Snøgrense på 300 moh. Grense for lagdelt snø er på 600 moh Våt løssnø Fuktig Kram snøoverflate. Ikke drønn fra snødekket, men litt "brumming" - hvis det gir mening:) Tror rett og slett det var den kramme snøen (10-15 cm) over litt løsere/tørrere nysnø under. Variabelt snødekke, og vindtegn i overflaten fra foregående dager tyder på at vinden har kommet fra sørlig og sørvestlig sektor. Merkbart mer nysnø i N-sektor. Innsynkt til kne i leside. På loside er det kun 5-10 cm over et mer bærende smelt-frys-lag (se profil).

Skredaktivitet

16. mar. 18-24 (+01:00) Våte flakskred Ett (1). 1 - Små. Naturlig utløst Noen bratte heng. NV Et bittelite brattheng der noen masser hadde løsnet. Antar det har skjedd siste døgn. Vanskelig å bedømme med noe av dagens ferske nysnø over. Gjorde ingen større sjekk av skredet.

Snøprofil

6 lagdelinger observert 8 temperaturpunkter observert 3 Tester knyttet til snøprofilen

ObsID: 186588

Hardanger / SAUDA

Snø

16.03.2019 kl. 15:08

799 moh

ÅgeMidthun@obskorps (***)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  ÅgeMidthun@obskorps

Snødekke

Mye tørr løssnø (10-30cm) Kram snø, tildels vindppvirket over løsere nysnø under. Noe snåsprekker rujndt skia.

ObsID: 186574

Hardanger / SAUDA

Snø

16.03.2019 kl. 14:52

774 moh

ÅgeMidthun@obskorps (***)

Bilde Av Tester
Bilde 1 av 1 Av:  Tester Opphavsrett:  ÅgeMidthun@obskorps Kommentar:  Lille blokktest med middels/kraftig dask. Fikk reapons på 30 cm, et lag cirka 10 cm nedi smelteomvandlet. Q1 brudd men vanskelig å påvirke. Ingen alarmtegn ellers.
ObsID: 186570

Hardanger / SAUDA

Snø

16.03.2019 kl. 14:10

585 moh

ÅgeMidthun@obskorps (***)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  ÅgeMidthun@obskorps Kommentar:  Lite sikt.
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  ÅgeMidthun@obskorps Kommentar:  Kram nysnø.

Snødekke

100 cm totalt Ikke snøfokk 30 cm nysnø Nysnøgrense på 600 moh. Snøgrense på 400 moh. Grense for lagdelt snø er på 600 moh Våt løssnø Fuktig 30-40 cm nysnø siste par dager. Lite vindpåvirket i Djuvsbotn. Lett snøvær i lufta.

ObsID: 186561

Hardanger / ODDA

Snø

16.03.2019 kl. 10:45

1303 moh

atleadne (Ukjent)

Bilde Av Tester
Bilde 1 av 2 Av:  Tester Opphavsrett:  atleadne Kommentar:  3cm ubunden knytteneve snø, 1cm pennehard fokksnø, 26cm f4, 30cm knivblad
Bilde Av Tester
Bilde 2 av 2 Av:  Tester Opphavsrett:  atleadne Kommentar:  Ectn15, brudd i snødekke 25 cm nede etter 15 slag dersom man ser bort fra et 1cm fokksnølag rett under 3cm ubunden snø som løste ut ved 1 slag. Bruddene forplantet seg derimot ikke.

Tester

ECTN15@25cmQ3 God Ingen tegn til forplantning. Det er derimot svake lag i snødekket.

Skredfarevurdering

2 Moderat Vil tro faregraden øker til 3 i morgen da det er meldt 10-20cm nysnø. Dette vil da legge seg på toppen av et 1cm tykt fokksnølag. Varslet faregrad er riktig

ObsID: 186599

Hardanger / KVINNHERAD

Snø

14.03.2019 kl. 16:38

733 moh

CatoLeganger@obskorps (***)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  CatoLeganger@obskorps Kommentar:  Toppen av Ingahogg (965 moh) i midten. Ein del snø i leformasjonane mot nord-nordvest og sørvest.
Bilde Av Tester
Bilde 2 av 3 Av:  Tester Opphavsrett:  CatoLeganger@obskorps
Bilde Av Snøprofil
Bilde 3 av 3 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Tester

CTM17@24cmQ3 God

Skredfarevurdering

2 Moderat Fokksnøen som danna seg under kraftig vind tidlegare i veka har tilsynelatande byrja å stabilisere seg, men det kan vere ein del lokale variasjonar. Eg vil anta at skredproblemet er å finne i leformasjoner mot vest-nordvest-nordaust over 700-800 moh. Iallfall for ytre del av regionen. Det er lite snø under dette høgde intervallet i regionen. Det ligger ein del ubunden snø (10-15 cm) tilgjengeleg for transport om vinden tek seg opp att. I tillegg er det meldt ny nedbør i form av snø over 400 moh. Dette vil føre til ekstra belastning på snødekket, og der det evt. har danna seg kantkorn over skarelaget (eg såg ingenting til dette i dag, men det rekna eg heller ikkje med), så bør ein vere obs. Varslet faregrad er riktig Som nemnt såg eg ingenting til kantkorn på det høgde intervallet eg var på i dag, men eg skal ut på ny tur til helga, og då høgare opp (1000 moh+). Eg kan nok sei meir om evt aktive svake lag for regionen etter det.

Faretegn

Ingen faretegn observert

Vær

Snø 0 °C 0 m/s 95% skyer Snøbyger frå ca 650 moh. Ingen vind.

Skredproblem

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Det overliggende laget er mykt. Vanskelig å løse ut 2 - Middels N, V, NV over 700 moh Det virkar som om at fokksnøen har stabilisert seg noko lunde. Får eit brot i overgangen mellom fokksnø og nysnø, men skredproblemet er lite potent der eg var.

Snødekke

50 cm totalt Ikke snøfokk 10 cm nysnø Nysnøgrense på 700 moh. Snøgrense på 500 moh. Grense for lagdelt snø er på 650 moh Litt tørr løssnø (1-10cm) Varierande snødjupne. Om lag 90 cm i leformasjoner mot nordvest på 750 moh. Snittmåling for denne høgda kan vere ca 50 cm.

Notater

Eg såg ingen teikn til kantkorn i snødekket på det høgde intervallet eg var på i dag (ca 750 moh). Det er mogleg det er forskjell i indre vs ytre del av regionen. Eg satsar på å kome meg opp i høgda (over 1000 moh) i helga for å sjå etter det der.

Skredaktivitet

14. mar. I løpet av dagen (+01:00) Ingen skredaktivitet

Snøprofil

4 lagdelinger observert 9 temperaturpunkter observert 1 Tester knyttet til snøprofilen

ObsID: 186239

Hardanger / SAUDA

Snø

14.03.2019 kl. 12:42

582 moh

ÅgeMidthun@obskorps (***)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  ÅgeMidthun@obskorps Kommentar:  Vardanuten, bilde tatt mot sør - nordøstvendt side/heng på bildet.

Vær

Ikke nedbør 0 °C 3 m/s fra Ø ← 97% skyer Snøvær og 5cm nysnø etter siste natt. Noe vind rundt 1000 moh. Det har vært vindtransport fra litt ulike vindretninger siste uka. Det er snø tilgjengelig for transport. Ingen oppfatning om at det er noen aktive svake lag i snødekket her. Men går obstur i morgen, fredag, og ser bedre etter da😀

ObsID: 186175
  1. Ekstremt (>30 mm/t)
  2. Mye nedbør (>15 mm/t)
  3. Lite nedbør (1 mm/t)
  4. Mangler data fra radar

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.