Snøskredvarsel for Hardanger søndag 17.03.2019

3
Betydelig
Publisert:

Kortvarig økt skredfare der det kommer mest snø. Ustabile fokksnøflak i leområder. Vedvarende svake lag kan påvirkes der snødekket er tynt.

Fokksnø (flakskred)

Nedføyket svakt lag med nysnø

Unngå terreng brattere enn 30 grader med fersk fokksnø til den har fått stabilisert seg. Det er størst sannsynlighet for å løse ut skred på kul-formasjoner i terrenget og der fokksnøen er myk.Se etter områder hvor vinden nylig har lagt fra seg fokksnø, typisk bak rygger, i renneformasjoner og søkk. Lokale vindeffekter og skiftende vindretning kan gi stor variasjon i hvor fokksnøen legger seg. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk faretegn.
2 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Mange bratte heng

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Hold god avstand til hverandre ved ferdsel i skredterreng. Det er størst sjanse for å løse ut skred der snødekket er tynt, nær rygger og framstikkende steiner. Fjernutløsning er mulig. Det krever mye kunnskap for å gjenkjenne svake lag i snødekket. Drønnelyder og skytende sprekker er tydelige tegn som betyr at dere påvirker svake lag og bør unngå skredterreng, men fravær av slike tegn betyr ikke at det er trygt. Vær ekstra forsiktig og tenk konsekvens når du gjør vegvalg, særlig i ukjent terreng, etter snøfall eller vind og i perioder med temperaturstigning.
2 - Middels
Stor tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Nysnø og vind fra SØ, deretter NØ vil føre til at det legger seg opp ustabile fokksnøflak i leområder. Vinden kan flytte på både ny snø og snø som ligger i terrenget fra før, dette gjør at skredfaren øker til 3-betydelig. Det ligger fortsatt vedvarende svake lag av kantkornet snø dypere i snødekket som må tas hensyn til ved vegvalg. Sannsynligvis skal det en del til for å løse ut skred i dette laget, men særlig der snødekket er tynt kan en enkelt skiløper være uheldig å løse ut skred.
Det ligger en del nysnø i terrenget over eldre fokksnø. Det varierer hvor mye vinden har tatt, mange steder er snøen løs og skiføret godt.
Det finnes kantkornet snø i snødekket ca fra 6-700 moh og opp. Noen steder ligger det i overgangen mot gammelt smelteomvandla snødekke/skare, andre steder litt høyere i snødekket. Man kan finne kantkornlag i alle himmelretninger der det ligger fokksnø over. Det er usikkert hvor utbredt problemet er og hvor lett det er å påvirke kantkornlaget. Sjansen for på påvirke det virker størst på ryggformasjoner hvor snødekket er tynt.
Det er tynt snødekke i ytre og lavereliggende deler av regionen. Lørdag formiddag er det snøbyger fra SV, regn under ca 4-500 moh.
6 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område.
Frisk bris fra vest., endring til bris fra sørøst om kvelden.
-8 °C til -4 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 500 moh om ettermiddagen.
Skyet.
Mest nedbør vest i regionen.

For oppdatert værvarsel se yr.no
14 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område.
Sterk kuling fra sørøst., endring til frisk bris fra nordøst om ettermiddagen.
-9 °C til -4 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 500 moh om ettermiddagen.
Skyet.
Mest nedbør først på dagen.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner siste 3 døgn (kartplassert).

Observasjoner siste 3 døgn

Hardanger / SAUDA

Snø

17.03.2019 kl. 14:52

741 moh

ÅgeMidthun@obskorps (***)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  ÅgeMidthun@obskorps

Vær

Ikke nedbør fra SV ↗ 100% skyer Middels til kraftig snøfokk. Vind fra vest/sørvest. Motsatt av i natt.

ObsID: 186755

Hardanger / Storlia

Snø

17.03.2019 kl. 14:00

930 moh

drift@svv (**)

Bilde Av Ikke gitt
Bilde 1 av 4 Av:  Ikke gitt Opphavsrett:  Statens vegvesen
Bilde Av Ikke gitt
Bilde 2 av 4 Av:  Ikke gitt Opphavsrett:  Statens vegvesen
Bilde Av Ikke gitt
Bilde 3 av 4 Av:  Ikke gitt Opphavsrett:  Statens vegvesen
Bilde Av Ikke gitt
Bilde 4 av 4 Av:  Ikke gitt Opphavsrett:  Statens vegvesen

Skredhendelse

17. mar 14:00 Snø på RV. 7 løsnet fra fjell/dalside 50-200m over veg. Anslått skredvolum: >1000m^3. Blokkert veglengde: >100m.

Ulykke/hendelse

Snø Kun materielle skader Vei

ObsID: 186829

Hardanger / SAUDA

Snø

17.03.2019 kl. 13:52

1489 moh

Olaf Årthun. (**)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 1 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Olaf Årthun.

Skredhendelse

17. mar 14:04 Tørt flakskred 2 - Middels Personutløst NV-vendt Dårlig binding mellom glatt skare og overliggende snø 35 cm høy og 15 m bred bruddkant Brattheng Person ble begravd opp til hofta men ingen skade da person skled ut av skrdet ved skikjøring

Ulykke/hendelse

Snø Person skredtatt, uten skader Topptur

Skredaktivitet

17. mar. I løpet av dagen Tørre flakskred Ett (1). 2 - Middels. Lett å løse ut Noen bratte heng. Over 0 moh

Snødekke

120 cm totalt Moderat snøfokk 30 cm nysnø Vindpakket myk Tørr

Skredproblem

Tørre flakskred Dårlig binding mellom glatt skare og overliggende snø Innen en halv meter Det svake laget bryter lett og glatt (bruddforplantningen skjer lett). Lett å løse ut Sannsynlig 2 - Middels Mange bratte heng over 0 moh

Vær

0 °C 2 m/s fra Ø ← 100% skyer

Faretegn

Ferske skred Område: I denne fjellsiden. Beskrivelse:

ObsID: 186909

Hardanger / KVINNHERAD

Snø

17.03.2019 kl. 08:09

81 moh

CatoLeganger@obskorps (***)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  CatoLeganger@obskorps Kommentar:  Tydeleg vindpåvirka ifht i går ettermiddag.

Notater

Ingen teikn til kantkorn tidlegare i veka, men skal på obstur (1200 moh) til indre del av regionen i morgon. Kan sei meir om det då.

Vær

Ikke nedbør 4,3 °C 5 m/s fra NØ ↙ 95% skyer Det har kome ca 10 cm nysnø siste to dagar frå om lag 600 moh og opp, men med lokale variasjonar. Før det låg det 10-15 cm ubunden snø.

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: Det har blese kraftig i natt. Tydeleg avblåst på ryggane i dag samanlikna med i går ettermiddag. Vinden har roa seg, men det er framleis moderat til kraftig snøfokk å observere i høgda.

ObsID: 186645

Hardanger / SAUDA

Snø

16.03.2019 kl. 16:25

852 moh

ÅgeMidthun@obskorps (***)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 8 Av:  Vær Opphavsrett:  ÅgeMidthun@obskorps
Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 2 av 8 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Kommentar:  Vanskelig å se skredet, da det er lite og overdekket av ferskt snøfall. Men det var iallfall en observasjon på veien:)
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 8 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kommentar:  Aner vindtegn fra foregående dager. Fikk inntrykk av at på observasjonspunktet så er det sørvesten som har vært dominerende.
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 8 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kommentar:  Innsynk til kne i nordvendt side.
Bilde Av Snøprofil
Bilde 5 av 8 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 
Bilde Av Snøprofil
Bilde 6 av 8 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Kommentar:  Brudd uten forplantning i nysnø/lett fokksnø.
Bilde Av Skredproblem
Bilde 7 av 8 Av:  Skredproblem Opphavsrett: 
Bilde Av Skredproblem
Bilde 8 av 8 Av:  Skredproblem Opphavsrett:  Kommentar:  Gammal kant?

Skredaktivitet

16. mar. 18-24 Våte flakskred Ett (1). 1 - Små. Naturlig utløst Noen bratte heng. NV Et bittelite brattheng der noen masser hadde løsnet. Antar det har skjedd siste døgn. Vanskelig å bedømme med noe av dagens ferske nysnø over. Gjorde ingen større sjekk av skredet.

Skredfarevurdering

3 Betydelig I bratt nok terreng i dag, var det absolutt kritisk nysnømengde avsatt i nordvendt sektor som myk fokksnø med svake sjikt. Tett tåke gjorde det vanskelig å få noe inntrykk om det var gått flere naturlig utløste skred i brattere fjellsider enn observasjonspunktet. Jeg vil tro det var en god sannsynlighet for det. Skredfaren vil øke i tilstedeværelse i natt med den kraftige N-NØ-vinden som er meldt for denne delen av regionen. Vinden vil ha mye snø tilgjengelig for transport over mot hele vestlige sektor. Varslet faregrad er riktig

Snødekke

100 cm totalt Ikke snøfokk 10 cm nysnø Nysnøgrense på 500 moh. Snøgrense på 300 moh. Grense for lagdelt snø er på 600 moh Våt løssnø Fuktig Kram snøoverflate. Ikke drønn fra snødekket, men litt "brumming" - hvis det gir mening:) Tror rett og slett det var den kramme snøen (10-15 cm) over litt løsere/tørrere nysnø under. Variabelt snødekke, og vindtegn i overflaten fra foregående dager tyder på at vinden har kommet fra sørlig og sørvestlig sektor. Merkbart mer nysnø i N-sektor. Innsynkt til kne i leside. På loside er det kun 5-10 cm over et mer bærende smelt-frys-lag (se profil).

Skredproblem

Tørre flakskred Kantkornet snø over skarelag Innen en meter Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Vanskelig å løse ut 3 - Store N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV over 700 moh Mulig jeg fant restene etter noen returnerte kantkort. Litt vanskelig å bedømme gjennom forstørrelsesglasset i snøføyka i dag.

Tørre flakskred Dårlig binding mellom lag i fokksnøen Innen en halv meter Det svake laget bryter lett og glatt (bruddforplantningen skjer lett). Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Det overliggende laget er mykt. Lett å løse ut 2 - Middels N, NØ, NV over 700 moh Ujevnt distribuert fokksnø i nordlig sektor. Ingen oppsprekking eller drønn knyttet til observasjonsturen i dag, men jeg føler meg ganske sikker på at et par ulike sjikt i fokksnøen vil representere en risiko i bratte nok heng i utsatt sektor.

Vær

Snø -1 °C 2 m/s fra SØ ↖ 100% skyer Dårlig sikt!

Snøprofil

6 lagdelinger observert 8 temperaturpunkter observert 3 Stabilitetstest knyttet til profilet

ObsID: 186588

Hardanger / SAUDA

Snø

16.03.2019 kl. 15:08

799 moh

ÅgeMidthun@obskorps (***)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  ÅgeMidthun@obskorps

Snødekke

Mye tørr løssnø (10-30cm) Kram snø, tildels vindppvirket over løsere nysnø under. Noe snåsprekker rujndt skia.

ObsID: 186574

Hardanger / SAUDA

Snø

16.03.2019 kl. 14:52

774 moh

ÅgeMidthun@obskorps (***)

Bilde Av Stabilitetstest
Bilde 1 av 1 Av:  Stabilitetstest Opphavsrett:  ÅgeMidthun@obskorps Kommentar:  Lille blokktest med middels/kraftig dask. Fikk reapons på 30 cm, et lag cirka 10 cm nedi smelteomvandlet. Q1 brudd men vanskelig å påvirke. Ingen alarmtegn ellers.
ObsID: 186570

Hardanger / SAUDA

Snø

16.03.2019 kl. 14:10

585 moh

ÅgeMidthun@obskorps (***)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  ÅgeMidthun@obskorps Kommentar:  Lite sikt.
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  ÅgeMidthun@obskorps Kommentar:  Kram nysnø.

Snødekke

100 cm totalt Ikke snøfokk 30 cm nysnø Nysnøgrense på 600 moh. Snøgrense på 400 moh. Grense for lagdelt snø er på 600 moh Våt løssnø Fuktig 30-40 cm nysnø siste par dager. Lite vindpåvirket i Djuvsbotn. Lett snøvær i lufta.

ObsID: 186561

Hardanger / ODDA

Snø

16.03.2019 kl. 10:45

1303 moh

atleadne (Ukjent)

Bilde Av Stabilitetstest
Bilde 1 av 2 Av:  Stabilitetstest Opphavsrett:  atleadne Kommentar:  3cm ubunden knytteneve snø, 1cm pennehard fokksnø, 26cm f4, 30cm knivblad
Bilde Av Stabilitetstest
Bilde 2 av 2 Av:  Stabilitetstest Opphavsrett:  atleadne Kommentar:  Ectn15, brudd i snødekke 25 cm nede etter 15 slag dersom man ser bort fra et 1cm fokksnølag rett under 3cm ubunden snø som løste ut ved 1 slag. Bruddene forplantet seg derimot ikke.

Stabilitetstest

ECTN15@25cmQ3 God Ingen tegn til forplantning. Det er derimot svake lag i snødekket.

Skredfarevurdering

2 Moderat Vil tro faregraden øker til 3 i morgen da det er meldt 10-20cm nysnø. Dette vil da legge seg på toppen av et 1cm tykt fokksnølag. Varslet faregrad er riktig

ObsID: 186599
  1. Ekstremt (>30 mm/t)
  2. Mye nedbør (>15 mm/t)
  3. Lite nedbør (1 mm/t)
  4. Mangler data fra radar

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.