Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Voss lørdag 06.04.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Økende skredfare når temperaturen stiger. Skred i høyden vil være lette å løse ut og når regnet kommer kan skred løsne av seg selv.
  • Størst fare fra lørdag ettermiddag

Skredfarevurdering

Det blir mildvær og regn som svekker snødekket og skred vil være lettere å løse ut etter hvert som varmen stiger. Er en ute tidlig på dagen vil en oppleve snødekke som stabilt de fleste steder. Når regnet kommer kan skred løsne av seg selv.
Skredene vil nok løsne som tørre flakskred først på lørdagen selv om det er regn/fuktig i overflaten. Lørdag ettermiddag og natt til søndag kan det gå over til våte skred. Økende skredfare fra lørdag ettermiddag.
Vær oppmerksom på at skavler svekkes når temperaturen stiger. Glidesprekker kan åpne seg i mildværet og gi glideskred. Unngå ferdsel under glidesprekker.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 5. april 2024

Snø og vind torsdag flyttet snø over i nordvendt og østvendt terreng og det finnes fokksnøflak ned på 550moh. Vinden tok hardt torsdag og rygger og kuler er avblåst over 900moh. I høyden er det fokksnøflak av varierende hardhet i leformasjoner.

I lavlandet og i solrikt terreng opp til ca 500 moh har det meste av snøen smeltet.

Tirsdag er det observert et lag av begynnende kantkorn og nedbrutt rim høyt i snødekket i nordvestsiden av Kaldafjellet (1104 moh). Utbredelsen i regionen forøvrig er usikker, men det lille skredet som ble tråkket ut i sørøstvendt terreng på Øvsthusnipa (223 moh) tirsdag gikk på et nedsnødd/nedføyket rimlag.

Tirsdag tråkket skiløpere ut et lite skred i sørøstvendt terreng på Øvsthusnipa , og det gikk naturlig utløste, våte skred skred på Rv 13 opp til Vikafjellet og på Fv 5410 over Brekkhusfjellet.

Det har kommet litt snø på Gullbotn og Kvamskogen i løpet av torsdag.

Fjellvær

Fredag 5. april 2024

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -10 °C til 1 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Lørdag 6. april 2024

14 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn. Bris fra sørøst, endring til stiv kuling fra sør om kvelden. -5 °C til 6 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS