Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Voss fredag 24.02.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Ustabile fokksnøflak i leområder er hovedproblemet i høyfjellet. Det kan være lett å løse ut våte løssnøskred i lavere høyde.

Skredfarevurdering

Tidvis kraftig vind fra nord danner ferske fokksnøflak i sydvendte heng som kan være lette å løse ut. Vær obs. i leheng der vinden flytter på snøen. Under skoggrensen er snøen påvirket av mildværet og vil være stabil utenom i enkelte brattheng.
Der solen kommer frem kan det gå små skred i bratte solvendte heng.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 23. februar 2023

Mildvær og regn opp til 1100 moh har tært på snøen i lavlandet. Snøpakken har vært fullstendig smelteomdannet opp til omtrent 900 moh. På torsdagen kom det rundt 10 cm nysnø fra rundt 3-400 moh.

I løpet av torsdagen kom det mer snø enn ventet og det ble observert skred nært heisanlegget i Voss. Skredene var relativt små men hadde god forplantningsevne. Det er sannsynligvis nedføyket nysnø som var det svake laget.

Det er målt stor temperaturforskjell på kort avstand høyt i snødekket. Dette kan ha først til dannelse av kantkorn, men dette er ikke bekreftet.

Fjellvær

Torsdag 23. februar 2023

6-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordvest, endring til frisk bris fra sør om ettermiddagen. -9 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fredag 24. februar 2023

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 600 moh natt til fredag. Liten kuling fra nord. -8 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Synkende temperatur og snøgrense om formiddagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS