Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Vest-Telemark torsdag 11.04.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Ver varsom i bratte heng med mjuk våt snø. Det finst vedvarande svake lag, men dei er vanskeleg å påverke.

Skredfarevurdering

Natt til torsdag kjem det noko nysnø i fjellet. Dette vert etterfulgt av temperaturauke og sterk vind. Det kan då løysne skred i nysnøen. Både flakskred i den ferske snøen og etterkvart våte laussnøskred er akutellt. Men skredaktivitet er uansett knytta til oppvarming av nysnøen.

Det vert framleis meldt om vedvarande svake lag i snødekket som ein lyt ta hensyn til.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Våt snø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 10. april 2024

Mildvêr og regn høgt til fjells har no påverka snøen som kom før helga. Kraftig vind frå sørøst til sørvest har òg gitt noko fokksnø mot nordlege himmelretningar. Snøen er truleg påverka av mildvêr opp til rundt 1500 moh. Observasjon viser at snødekket er gjennomvått på 1100 moh.

Det vert observert lag av kantkorn både over og under skarelag i fleire delar av regionen.

Måndag melder observatør i Vinje om 3 cm nysnø og fint skiføre. Laurdag melder observatør i Vådalen om at det finst kantkornlag som viser evne til brotforplanting.

Fjellvær

Onsdag 10. april 2024

4-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1000 moh natt til onsdag. Bris fra sør, endring til stiv kuling fra vest om formiddagen. -3 °C til 2 °C på 1100 moh. Skyet. Minkende vind på kvelden.

Torsdag 11. april 2024

7 mm i døgnet, opp mot 16 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn. Liten kuling fra sørvest, endring til stiv kuling fra vest om formiddagen. -2 °C til 6 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS