Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Telemark lørdag 27.01.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vindauke frå ettermiddagen. Ver forsiktig i leområde der det samlar seg fokksnø. Lettast å løyse ut skred der fokksnølaget er tynt eller mjukt.

Skredfarevurdering

Lørdag blir det tiltagende vind fra SØ som øker til stiv kuling utover ettermiddagen. Det forventes fersk pålagring av nysnøflak og fokksnøflak i leheng som vender mot V, NV og N.
Torsdag morgen ble det målt døgnedbør på inntil 40 cm. Sammen med kraftig vind opp mot storm fra V har det lagt seg opp ustabil fokksnø i østvendte leheng. Disse forventes fortsatt å være ustabile. Fokksnøen vil mange steder ligge over et svakt lag av løsere snø. Over 1000 moh har fokksnøen enkelte steder lagt seg over et rimlag. Det lett å løse ut skred på slike lag der snødekket er tynt.
Det skal generelt mye til for å påvirke vedvarende svake lag av kantkorn, siden de ligger under bærende fokksnø og skare, men skred som løsner på disse lagene kan bli store. Det er størst fare for å løse ut skred der snødekket er tynt eller mykt.

Skredfaren vurderes til 3 - betydelig.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 26. januar 2018

Det har kommet mye nysnø den siste uken. Kraftig vind fra V har ført til avblåste områder i vest og fokksnø i øst. Det er mye løs snø under tregrensa. Snøen har blitt gradvis mer vindpåvirket over skoggrensa, og det er stedvis myk fokksnø. Nedover i snødekket finner vi flere svake lag, harde lag av fokksnø samt gamle smelteformer og skarelag fra mildværet 23.12.

Regionen har nå et sammensatt snødekke med flere vedvarende svake lag. Et svakt lag av løs nysnø kan ligge under ferske fokksnølag i østvendte sider etter vindtransport fra vest. Observasjoner viser at det finnes et rimlag i flere himmelretninger over 1000 moh. Det finnes et svakt lag av kantkorn over skarelag lengre ned i snødekket. Det varierer hvor mye som skal til for å påvirke disse lagene på grunn av stor variasjon i overliggende snø.

Det gikk et stort skred ved Tinnsjøen og på Hovden torsdag.
Det ble samme dag observert flere små tørre flakskred i østvende heng over 1200 moh i Rauland og i Vinje. Det ble også løst ut et tørt flakskred av skiløper på Lifjell. Disse løsnet på et rimlag. Det ble observert et naturlig utløst str. 2 skred ved Kjønnesvikvatn i Tokke ila. fredag.

Det er observert fersk vindtransportert snø, sprekker og drønn i snødekket. Dette forteller oss at det er ustabile snøforhold.

Fjellvær

Fredag 26. januar 2018

Oppholdsvær. Bris fra nordvest. -12 °C til -4 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Lørdag 27. januar 2018

12 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Bris fra sørøst, endring til stiv kuling fra sørøst om ettermiddagen. -14 °C til -4 °C på 1400 moh. Skyet. Lavtrykk fra vest gir økende vind, skyer, nedbør og gradvis stigende temperatur utover ettermiddagen og kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS