Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Telemark tirsdag 26.12.2017

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vind og nysnø i fjellet. Skred kan løysast ut av skiløpar. Unngå leområde kor det samlar seg fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Nedbør som snø i kombinasjon med sterk vind vil medføre dannelse av ferske nysnøflak i høyden som kan løses ut ved liten tilleggsbelastning. Pga. endret vindretning i løpet av dagen vil utbredelsen av utsatte områder for aktuelt skredproblem endre seg tilsvarende.

Snøskredfaren vurderes til å ligge på faregrad 3 - betydelig.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 25. desember 2017

Mildværet i forrige uke ga en våt snøoverflate opp til 1300-1500 moh. Over mildværsgrensen vil siste dagers snø ha festet seg bra til den gamle snøoverflaten. Utsatte terrengformasjoner vil være avblåste.



Få observasjoner de siste dager,men det forventes at nysnøen i høyden i kombinasjon med vind fra V kan ha bygget opp lagdelt snø i østlige leområder.

Det gamle snødekket (under nysnøen) er mye blitt smelteomvandlet av mildværet den siste tiden og fremstår som generelt stabilt.

Det er tidligere observert kantkornlag under og over skarelag og ved bakken, men det er ingen ferske observasjoner som tilsier aktivitet i disse. Mildværet vil mye sannsynlig ha ødelagt disse.

Det er ikke meldt om skredaktivitet de siste dagene.

Siste døgnet frem mandag morgen er det kommet 0-10 mm nedbør i regionen. Som snø over 600-800 moh. Med lokale variasjoner, men generelt er det kommet mest nedbør i de vestlige deler av regionen.

Mandag formiddag er det på målestasjonen på Haukeliseter (990 moh.) frisk bris fra V og rundt 0 grader


Fjellvær

Mandag 25. desember 2017

Oppholdsvær. Skyet. Synkende snøgrense utover dagen.

Tirsdag 26. desember 2017

Oppholdsvær. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS