Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Telemark lørdag 23.12.2017

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Våte naturlig utløste skred kan forekomme, særlig i vest. Faren opprettholdes så lenge det regner. Unngå potensielle løsneområder og utløpsområder for skred.

Skredfarevurdering

Det ventes mye nedbør, kombinert med stigende temperaturer og kraftig vind, særlig i de vestligste områdene. Nedbøren kommer hovedsaklig som regn og det ventes såpass mye nedbør i de vestligste områdene at det kan ventes at våte snøskred løsner naturlig. Faren for naturlig utløste våte skred er størst mens uværet står på. Det ventes både mindre våte løssnøskred og mindre (opp til størrelse 2) våte flakskred. Mot kvelden vil været roe seg og snøgrensen synker.
Snøskredfaren vurderes til faregrad 3-betydelig i de vestligste delene av regionen.


Skredproblemer

Våt snø (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø ved bakken

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 22. desember 2017

Kraftig mildvær tirsdag og onsdag med påfølgende klarvær på onsdag kveld har gitt en gjenfrosset snøoverflate mange steder. Det gamle snødekket er generelt hardt og vindpakka, utsatte formasjoner er avblåste. Det er generelt mest snø i østvendte sider. Noen steder finnes lommer med fersk nysnø på gammel regnskare, men den har i hovedsak bundet seg godt til overflaten. Snødekket fremstår som stabilt.

Det er tidligere observert kantkorn under og over skarelag og ved bakken, men mange steder har mildværet tatt knekken på det nå.

Det er ikke meldt om skredaktivitet de siste dagene.

Fredag formiddag var det - 6 grader på Gaustadtoppen (1804 moh) og - 1 grad på Haukeliseter (990 moh).

Fjellvær

Fredag 22. desember 2017

1-5 mm nedbør i døgnet. Sterk kuling fra nordvest. -6 °C til -2 °C på 1400 moh. Skyet. Stigende snøgrense utover ettermiddagen

Lørdag 23. desember 2017

20 mm i døgnet, opp mot 50 mm i mest utsatt område. Sterk kuling fra vest. -4 °C til 3 °C på 1400 moh. Skyet. Synkende temperatur utover dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS