Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark tirsdag 26.12.2017

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i terrengfeller og i bratte heng til nysnøen har stabilisert seg. Vær oppmerksom på at det kan finnes svake lag nede i snødekket.

Skredfarevurdering

Noe økende vind fra NØ og enkelte snøbyger vil føre til at det dannes ferske nysnsøflak i nye leheng mot SV. Vær fortsatt oppmerksom på at det kan finnes et vedvarnede svakt lag av kantkorn i området rundt tregrensen. Skredfaren er litt økende, men vil fortsatt holde seg innenfor 2 – moderat.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 25. desember 2017

Det er stor variasjon i nysnømengde i regionen, men enkelte steder i ytre strøk kom det 20-30 cm like før helgen. Over tregrensa er snødekket vindpåvirket og det har dannet seg fokksnøflak etter vind fra vestlig kant sammen med snøfallet. Under den nye snøen er det dannet mildværskare etter mildvær og regn tidligere i uka, noen steder er denne observert helt til topps.

Kantkornlag ved skarelag omkring tregrensa finnes fortsatt i skjermede terrengformasjoner, mens andre steder er det ødelagt av mildværet. Observatør melder om drønn og kollaps i dette laget lørdag i Ytre Kvænangen.

Det har ikke vært observert skred de siste dagene, men det er generelt lite dagslys og vanskelig å observere på avstand.

Fjellvær

Mandag 25. desember 2017

2-6 mm nedbør i døgnet. Bris fra øst. -12 °C til -6 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 26. desember 2017

4-8 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra nordøst. -10 °C til -5 °C på 1100 moh. Skyet. Flest snøbyger i ytre strøk.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS