Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Tromsø søndag 22.01.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Regn og stigende temperatur fører til økende skredfare. Naturlige skred kan forekomme.

Skredfarevurdering

Søndag blir det noe regn, høye temperaturer og godt med vind. Der det kommer mest regn natt til søndag og mildværet blir kraftigst utover dagen, kan det gå naturlig utløste våte skred. Høyt til fjells kan det finnes fokksnøflak som vil være lette å løse ut, men disse stabiliserer seg sannynsligvis raskt i de milde temperaturene.

Dersom regn og mildvær trekker ned til kantkornlag ved bakken kan skred potensielt bli store, men slik prognosene er nå er dette lite sannsynlig.

Skredproblemer

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 21. januar 2023

Over tregrensa er det fortsatt mye avblåst og hardbanket snø, med bare rabber og endel stein. Men litt nysnø i starten av helgen har bedret litt på dette og i skjermede formasjoner finnes mer ubunden snø. Under tregrensen er det løs ubunden snø. Nedbør og mildvær natt til søndag vil antagelig fukte snødekket høyt til fjells.

Det har vært enkelte observasjoner av et begynnende kantkornlag under fokksnøflak fra forrige helg, men utbredelsen og tilstanden til dette laget er usikker. Det vedvarende svake kantkornlaget fra november/desember ligger stort sett nær bakken under svært hard snø og er vanskelig å påvirke de fleste steder.

Fredag er det observert små våte løssnøskred på Kattfjordeidet, og et lite naturlig utløst flakskred ved Sollidalen.

Takk til alle som legger inn observasjoner, dere er best!

Fjellvær

Lørdag 21. januar 2023

6-9 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 200 moh om kvelden. Frisk bris fra vest, endring til stiv kuling fra sør om ettermiddagen. -8 °C til -1 °C på 700 moh. Skyet.

Søndag 22. januar 2023

4-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 800 moh natt til søndag. Stiv kuling fra sørvest. -2 °C til 3 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS