Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Tromsø mandag 18.02.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Unngå skredterreng der det har samla seg fersk fokksnø. Vedvarande svake lag kan moglegens påverkast der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Det har vore gunstige temperaturar for å danne bindingar i nysnøen, og fokksnøflaka frå helga vil ha stabilisert seg noko. Enkelte stadar, særleg høgt til fjells der det har vore kaldare, kan framleis ein skikøyrar påverke desse. Nokre nye flak kan danne seg i leområder mot vest utover dagen. Det finnast vedvarande svake lag i snødekket, men det har ikkje har vore aktivitet i desse den siste tida, og dei fleste stadar verkar dei vankeleg å påverke.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 17. februar 2019

Torsdag til laurdag var det mykje nedbør, sterk vind frå ulike retningar og mildvær gjekk i periodar opp til ca. 500 moh. Under tregrensa er det tørr nysnø opp på våt eller fuktig snø. Over tregrensa er det fokksnø av varierande hardheit. Dei mest vindutsette terrengformasjonane er avblåst.

Nede i snødekket er det observert kantkorn og begynnande kantkorn i samband med skarelag, men det er ikkje registrert aktivitet på desse den siste tida. Under tregrensa kan det stadvis også vere nedføyka rim, og tysdag gjekk det skred på slike lag.

Dei siste dagane har det gått fleire skred i regionen. Blant anna har det gått skred i fjellsida under Fløya.

Søndag vart det også sprekker i fersk fokksnø når den blei påverka.

Fjellvær

Søndag 17. februar 2019

4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra nordvest, endring til bris fra sørøst natt til søndag. -12 °C til -4 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Mandag 18. februar 2019

2-4 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra øst. -10 °C til -5 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS