Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Tromsø onsdag 25.04.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Vær spesielt forsiktig der snøoverflaten fortsatt er myk og fuktig.

Skredfarevurdering

Litt lavere temperatur og lite ny nedbør virker stabiliserende på snødekket. Siden overflaten fryser til og snødekket blir hardere og tørrere over stadig større områder så skal det nå mer til å påvirke vedvarende svake lag nede i snødekket, selv om det fortsatt ikke kan utelukkes.
Evt. nysnøflak i høyden vil stabiliseres relativt raskt og binde seg godt til underlaget. Lite solinnstråling fører også til at faren for våte løssnøskred avtar.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 24. april 2018

Forrige uke var det plussgrader til nær fjelltopphøyde som førte til fuktig snøoverflate mange steder, men med tørrere snø i nordvendte sider i høyden. De siste dagene har det vært noe kaldere i høyden med minusgrader over 600-800moh, og også noen netter med nattefrost i lavlandet.

Det finnes et utbredt vedvarende svakt lag av kantkorn etter kuldeperioden tidligere i vinter i stort sett hele Nord-Norge. Stedvis ligger det mye (ca. 40-80 cm) og delvis hardpakket snø over dette laget. Under 300-400 moh rapporteres det om at fuktigheten i snøen gjør kantkornene mer og mer avrundet.

Det er ikke observert skredaktivitet av betydning de siste dagene.

Tirsdag er det skyet vær med litt nedbør i regionen.

Fjellvær

Tirsdag 24. april 2018

3-5 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørøst. -3 °C til 3 °C på 700 moh. Skyet.

Onsdag 25. april 2018

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sør. -3 °C til 2 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS