Hopp til hovedinnhold

Varslingen i NVE har vært rammet av streik siden fredag 24/5-24. Streiken trappes opp ytterligere fom. mandag 3. juni, noe som påvirker naturfarevarslingen. Les mer her: Varslingen i NVE rammet av streik | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Tromsø torsdag 01.03.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med fokksnø. Naturlige utløste skred kan forekomme. Det kan finnes områder med svake lag under den vindtransporterte snøen.

Skredfarevurdering

Snøvær kombinert med vind øker skredfaren natt til torsdag og utover dagen. Skredfaren vil være avhengig av mengden nedbør som kommer lokalt, mest snø ventes på Ringvassøya og i ytre strøk. Skred kan utløses både på grunn av fersk, ustabil fokksnø eller svake lag i det gamle snødekket. Onsdag ble det også observert at den ferske fokksnøen enkelte plasser binder seg dårlig til hard skare under. Det gamle snødekket er nå komplekst med muligheter for flere lag av både kantkorn og rim. Det kan ikke utelukkes at rim kan være nedføyket i isolerte, nordvendte områder, spesielt siden det ble observert et skred fra Langfjellaksla på Kattfjordeidet mandag. Det kan være vanskelig å si hvorvidt vedvarende svake lag vil tåle den økte belastningen av snøen, og hvor de svake lagene finnes.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 28. februar 2018

Snødekket i lavere høyder vil være fuktet av mildværet onsdag, spesielt i ytre strøk. Over 100 - 200 moh har det lagt seg nysnø/fokksnø i overflaten med pågående vær. Denne snøen legger seg stort sett over hard og mange steder glasert skare etter vind og mildværet i uke 6.

Det kalde været den siste tiden har dannet rim både i skogen og på fjellet, men det ventes at rimet de fleste steder er blåst bort etter vind de siste dagene. Det utelukkes likevel ikke at rim kan være nedføyket, spesielt i enkelte nordvente sider. Det er observert lag av kantkorn tilknyttet skarelag høyt i snødekket, i tillegg til lag med begerkrystaller langs bakken der snødekket er tynt. Disse lagene har så langt ikke vist tegn til bruddforplantning.

Fjellvær

Onsdag 28. februar 2018

3 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sørvest. -6 °C til 0 °C på 700 moh. Skyet.

Torsdag 1. mars 2018

20 mm i døgnet, opp mot 35 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørvest. -6 °C til -1 °C på 700 moh. Skyet. Regionen ligger nær ett værskille, det var mye mindre nedbør i modellene i går, så varselet er usikkert.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS