Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Trollheimen søndag 15.01.2023

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Det ventes litt nysnø og vind som kan danne små ustabile fokksnøflak. Ellers generelt stabile forhold.

Skredfarevurdering

Det er lett å løse ut små skred i ferske fokksnøflak. Vind fra sørøst vil flytte snø inn i leheng mot nord og vest.

I indre deler av regionen finnes et vedvarende svakt lag ved bakken. Det har vært lite skredaktivitet knyttet til dette laget, og det er begrensede snømengder i de aktuelle områdene. Drønn og skytende sprekker i snødekket er tydelige tegn på at det svake laget er tilstede.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø ved bakken

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 14. januar 2023

Snødekket ble påvirket av plussgrader opp mot 1000 moh tidligere denne uken. Men begrenset med regn gjør at lagdeling fortsatt kan finnes, spesielt der snødekket er tykt. Snøfordelingen er preget av mye vind siste uka med oppstikkende stein og bare rygger. Det er svært lite snø i fjellet og begrenset skiføre, for eksempel i Oppdalsfjella.

Kantkorn ved bakken finnes mange steder og er mest utviklet i indre del av regionen der snødekket er tynnest. Stedvis gir kantkornlaget her fra seg faretegn som drønn og skytende sprekker. Tirsdag ble det meldt om drønn i snødekket på 1100 moh ved Kongsvold.

Det finnes skarelag i snøen opp til 7-900 moh som ble dannet rett før nyttår. Kantkorn har vært under utvikling i forbindelse med skarelaget.

Fra Jordalsgrenda meldte observatør fredag om noen få cm med nysnø/overflaterim på smelteskare opp til ca 800 moh. Over dette mykere nysnøflak over harde fokksnøflak eller stedvis tykker lag med kantkornet snø.

Fjellvær

Lørdag 14. januar 2023

Oppholdsvær. Bris fra øst, endring til frisk bris fra sørøst om kvelden. -15 °C til -7 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Søndag 15. januar 2023

1-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 100 moh natt til søndag. Frisk bris fra sørøst, endring til bris fra øst om ettermiddagen. -11 °C til -6 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS