Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Trollheimen søndag 31.03.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Vær obs på at det finnes flere svake lag i snødekket og at det kan være store lokale forskjeller i nysnømengde.

Skredfarevurdering

Påfyll av snø med vind vil føre til dannelse av nysnøflak i høyden, nysnøflakene vil være lette å påvirke, mest utsatt er heng mot SØ-Ø-NØ. Nysnøflakene kan være ekstra ustabile i områder hvor de binder seg dårlig til snøoverflata. I enkelte områder kan nysnøflakene dannes over områder hvor det er vedvarende svake lag i snødekket. Lokalt kan det i løpet av dagen komme en del nedbør på grunn av byger.

Snøen som kom tidligere i uka ventes i stor grad å ha stabilisert seg, vær imidlertid oppmerksom der fokksnøflakene er tynne eller myke.

Det kan ta noe tid før mildværet når ned til løsere lag i snødekket slik at faren for våte flakskred kan vedvare noe.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 30. mars 2019

Over ca. 1000 moh. ble det fredag dannet tykke lag med fokksnø i heng mot øst, disse fikk noe påfyll lørdag. Snøoverflaten ble torsdag påvirket av mildvær høyt til fjells. Før mildværet torsdag varierte snøoverflata etter vind og nysnø, på rygger og topper var overflata hard med fokksnø eller skare, i områder skjermet for vind var det løsere snø. Snødekket var ellers preget av at sola har påvirket fjellsider mot S. Det er tynt snødekke i skogen.

Det er nye kantkornlag høyt i snødekket ved skarelag fra helga over ca. 1000 moh., kantkornlag høyt i snødekket er lett å påvirke. Over 1000 moh. finnes det også kantkornlag dypere i snødekket, disse ligger stort sett under bærende lag av skare eller fokksnø og er derfor vanskelige å påvirke. Det er usikkert i hvilken grad disse kantkornlagene har blitt nøytralisert av mildværet torsdag, de er trolig bevart over 12-1300 moh.

Fjellvær

Lørdag 30. mars 2019

15 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra vest. -12 °C til -4 °C på 1400 moh. Skyet. Synkende snøgrense utover dagen.

Søndag 31. mars 2019

15 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra sørvest om kvelden. -12 °C til -7 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS