Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sør-Troms onsdag 27.03.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Det finnes svake lag i snødekket. Vær spesielt forsiktig rundt skoggrensen, samt i områder med fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Ny nedbør og vindøkning fra SV vil gi ferske nysnøflak i leområder mot NØ, dette vil være hovedskredproblemet nå. Der finnes også mye løs snø tilgjengelig for vindtransport som forsterker problemet, og det må forventes å fortsatt finnes ustabile fokksnø- / nysnøflak etter bygene fra NV som kan påvirkes av skiløper. Nysnø og vindtransportert snø kan være nok tilleggsbelastning til at vedvarende svake lag dypere i snødekket kan bli påvirket, og det vil kunne gå store, naturlig utløste skred. I høyden ventes vedvarende svake lag å være vanskelige å påvirke på grunn av hard overliggende snø. Der nedbøren kommer som regn i lavlandet kan det gå enkelte små, naturlig utløste våte skred.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 26. mars 2019

Mildvær i helga gjorde at den øverste delen av snødekket ble fuktet i lavlandet, spesielt i ytre strøk. Vind fra V-NV og snøbyger de siste dagene har fraktet snø til østlige og sørlige eksponeringer og har dannet flak av ulik hardhet. Snøfokk i høyden ventes å ha ført til at rygger er avblåst.

Mellom fokksnøen og skaren fra 23. februar har det utviklet seg et svakt lag av kantkorn mange steder. Laget går lett til brudd og har god bruddforplantningsevne.
I bratte sørsider er det også et begynnende kantkornlag i sammenheng med et tynt solskarelag nede i snødekket.

Det ble mandag observert flere tørre løssnøskred i den ferske nysnøen.

Det er også meldt om drønn i snødekket pga kollaps i det vedvarende svake laget med kantkorn flere steder den siste uken.

Fjellvær

Tirsdag 26. mars 2019

1-3 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra nordvest, endring til bris fra sør om formiddagen. -10 °C til -4 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Onsdag 27. mars 2019

10 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørvest. -6 °C til 1 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS