Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Sør-Troms onsdag 28.03.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold, vær svært forsiktig. Skred løses lettest ut der snødekket er mykt eller tynt og over konvekse formasjoner. Fjernutløsning er mulig.

Skredfarevurdering

Det er fremdeles en svært kompleks situasjon. Vedvarende svake lag av rim og kantkorn er fremdeles aktive og skred i disse lagene kan bli store. Vær spesielt oppmerksom på fjernutløsning av skred og mulighet for å utløse skred også der andre har vært tidligere.

Den ventede snøen vil også gi godt skiføre mange steder, men snø og vind gir ustabile nysnøflak som lett kan løses ut av skiløper.

Merk at fravær av faretegn og skispor i henget ikke er noen garanti på trygge forhold.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 27. mars 2018

NV byger har gitt jevnt med snø de siste dagene. Det er lokale variasjoner og ujevn snøfordeling. Det er mer løs snø i indre strøk. Det ligger fokksnøflak av varierende tykkelse og hardhet i leområder. Rygger og vindutsatte steder er avblåst til glatt skare. Under skoggrensen og i vindbeskyttede partier på fjellet er det løs snø.

Fokksnøflak dannet tidligere har stedvis lagt seg over glatt skare, spesielt i sørvendte sider. Men bryter også innad i nysnøen.

I snødekket har vi et vedvarende svakt lag av kantkorn fra kuldeperiode feb-mars. Laget gir fortsatt en del drønn og produserer skred når tilleggsbelastningen over blir tilstrekkelig.

Skredaktivitet har avtatt noe etter helgen og det er få observasjoner av skred. Men det trolig en underrapportering av skiløperutløste skred.

Fjellvær

Tirsdag 27. mars 2018

7-10 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra nordvest. -11 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Onsdag 28. mars 2018

4-8 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra vest. -10 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS