Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Sunnmøre tirsdag 07.03.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Oppdatert tirsdag morgen: Unngå leområder hvor det har samlet seg fokksnø. Vær særskilt obs på at det kan være svake lag av kantkorn og rim under fokksnøen .

Skredfarevurdering

OPPDATERT tirsdag morgen: Det er observasjoner på at det har dannet seg et svakt lag av kantkornet snø mellom skarelag høyt i snødekket. Utbredelsen er foreløpig usikker, men vi kan ikke utelukke at dette er et problem i alle himmelretninger over 600 moh. Det kan være lett å løse ut skred på dette laget, særlig der fokksnøflakene over er tynne. Skred som løsner på dette svake laget kan bli store.

Fokksnøen i seg selv vil gradvis stabiliseres, men noen steder vil det fremdeles være lett å løse ut middels store skred i fokksnøen fra helgen. Når vinden tar seg opp mot kvelden, kan det dannes nye flak som det kan være lett å løse ut skred i.

I lune formasjoner kan det finnes mye løs, ubunden snø. Det vil også være lett for en skiløper å løse ut middels store løssnøskred på slike plasser.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 7. mars 2023

I løpet av helgen har det kommet en god del snø i regionen. Særlig på lørdag og natt til søndag var det en god del vind, så den snøen som kom da vil ha bundet seg til flak. Litt mindre vind utover søndag og mandag gjør at det kan ligge den del løs snø i overflaten og i skogen.

I deler av regionen har det i perioder vært klart vær før siste snøfall. Der det har vært lite skyer og utstråling på natta kan det ha blitt dannet kantkorn nær overflaten og overflaterim. En observasjon fra Ørsta på mandag viser at det er dannet kantkorn mellom to skarelag under ned nyeste fokksnøen.

Mandag er det rapportert om noen store skred i Indreeidsdalen og noen mindre skred i Romedalen. I helgen har det gått flere middels store og et par store skred i sørvendte heng. Søndag meldes det om ferske løssnøskred ved Standalseidet.

En observasjon fra Ørsta på mandag viste at det er en god del løs snø i terrenget, 30-40cm og skiftende/tilskyende vær.

Fjellvær

Mandag 6. mars 2023

6 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra nord. -17 °C til -9 °C på 1400 moh. Skyet.

Tirsdag 7. mars 2023

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra nord, endring til frisk bris fra vest om kvelden. -22 °C til -11 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS