Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Salten onsdag 15.05.2024

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Regn og varme gir fare for våte skred. Glideskred og skavlbrekk kan forekomme.

Skredfarevurdering

Det er ventet regn til fjelltopphøyde og fortsatt varmt vær. I bratt terreng kan skiløpere løse ut mindre våte skred og enkelte skred vil kunne løsne av seg selv. Det meste av skredaktivitet er ventet å føre til små skred, men husk at skredstørrelsen vil øke med bratthet og størrelse på terrenget.

Vi er fortsatt i en periode hvor glideskred kan forekomme. Unngå områder med synlige glidesprekker. Vær også oppmerksom på at skavler er svært ustabile nå.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 14. mai 2024

Flere dager med plussgrader og regn har gjennomfuktet snødekket i alle høyder, noe som har gjort snødekket homogent og generelt stabilt. Betydelig snøsmelting pågår, og snøgrensen trekker seg oppover.

Rundt de høyeste toppene og i enkelte skyggesider kan det fortsatt være lagdelt snø med harde skarelag fra tidligere i vinter.

Det har trolig løsnet en del skred i bratt terreng den siste tiden. Bratte og glatte fjellsider er spesielt utsatt.

Tirsdag ble det observert en "blå lagune" (et lite tjern med vann) på snødekket ved Kvalhornet, vest for Fauske. Det er sannsynlig at det finnes flere slike "blå laguner" i regionen. Denne type opphopning av vann kan føre til sørpeskred i underliggende terreng. Unngå ferdsel i uoversiktlig terreng som leder/drenerer vann.

Fjellvær

Tirsdag 14. mai 2024

3 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn. Frisk bris fra sørvest. 1 °C til 10 °C på 1100 moh. Skyet.

Onsdag 15. mai 2024

10 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn. Bris fra vest. 0 °C til 5 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS