Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Salten fredag 02.03.2018

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Generelt stabile forhold, men vær likevel forsiktig i bratt terreng med fokksnø.

Skredfarevurdering

Stort sett stabile forhold. Men enkelte steder ligger det tynne fokksnøflak over rimkrystaller. Disse fokksnøflakene kan være lett å løse ut, men evt skred ventes ikke å bli større enn str. 1. Ettersom nedføyket rim er et vedvarende svakt lag, ventes dette problemet å vare en stund fremover, spesielt siden det holder seg kaldt.
Kantkornlag har vist liten evne til bruddforplantning og vurderes til å ikke utgjøre et skredproblem nå.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller. Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 1. mars 2018

Eksponerte rygger og rabber er avblåst. I søkkformasjoner ligger det litt løs snø som kan gi god skikjøring. I høyden har vinden tatt mer og overflaten er hard fokksnø og stedvis avblåst skare. Det er noen steder rim på overflaten.

Det er observert stor utbredelse av kantkorn i snødekket både over og under skarelag. Kantkornlag er de fleste steder enten beskyttet av hard overliggende snø, eller så ligger de høyt i snødekket uten flak over.
Det er observert nedføyket overflaterim i SØ-vendt heng på Kistrand som bryter lett og glatt på stabilitetstest. Dette kan sannsynligvis finnes i de fleste himmelretninger.

Fjellvær

Torsdag 1. mars 2018

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra sørvest. -17 °C til -10 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Lite vind. Vanskelig å sette en vindretning.

Fredag 2. mars 2018

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -22 °C til -10 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS