Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Salten onsdag 31.01.2018

Faregrad 1 - Liten snøskredfare

Publisert:
Generelt stabile forhold, kun mulighet for å løse ut skred i noen få leheng med fokksnøansamlinger.

Skredfarevurdering

Det er lite løs snø tilgjengelig for transport etter vind i helgen, og de nyeste fjonene påvirker heller ikke skredfaren. Enkelte steder kan det ligge et og annet flak av ustabil fokksnø fra helgen som det er lett å løse ut skred på, men omfanget er trolig begrenset og skredene blir ikke store. Generelt er svake lag av kantkorn i snødekket meget vanskelig å påvirke.

Fortsatt kaldt vær gjør at svake lag av kantkorn i snødekket kan utvikles og bli enda svakere. Om du hører drønn fra snødekket er det et krystallklart tegn på at du har et svakt lag!

Skredfaren ventes som 1-liten.


Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 30. januar 2018

Vinden har herjet og det er avblåst mange steder. I leformasjoner kan det ligge mykere flak av fokksnø. Forøvrig består snøoverflaten av skare. Skaren ble dannet etter mildvær tidlig i januar. Skaren varierer fra hard og bærende til sprø og bryter lett. Stedvis har skaren tørket ut og gir lommer med løs snø.

Det har kommet noen symbolske fjon med nysnø de siste dagene.


Det er observert ulike lag med kantkorn i snødekket, men ingen av disse lagene er aktive og de gir ikke utslag i stabilitetstester.

Det er ikke observert noen skredaktivitet de siste dagene, men i naboregionen ble det søndag observert et naturlig utløst flakskred.

Selv om snøen går helt ned til havnivå, er snødekket generelt tynnere ute ved kysten. Over tregrensen har mye snø blåst bort allerede og den snøen som ligger der er hard som betong og lite flyttbar med vinden.

Fjellvær

Tirsdag 30. januar 2018

0-3 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra sørøst. -15 °C til -9 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Onsdag 31. januar 2018

Ingen nedbør av betydning. Stiv kuling fra sørøst. -15 °C til -9 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS