Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Ofoten mandag 23.12.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med fokksnø. Det finnes områder med svake lag under den vindtransporterte snøen.

Skredfarevurdering

Mye av snøen er allerede flyttet på, og når vinden roer seg utover dagen vil de ferske fokksnøflakene etter hvert stabiliseres.

Det vil etter hvert være vanskelig å løse ut skred i fokksnøen, men vær oppmerksom på at det finnes vedvarende svake lag av kantkorn til stede i snødekket. Observasjoner fra naboregionen viser at det kan være lett å løse ut store skred på vedvarende svakt lag av kantkorn, og det er ikke utenkelig at det kan være tilfellet i de nordligste delene av Ofoten også.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 22. desember 2019

Mye snø i forrige uke etterfulgt av mye vind i helgen førte til stor vindtransport av snø over til nord-, vest- og sørvendte leområder. I enkelte bortgjemte plasser i skogen, kan det ligge en liten rest av ubunden løs snø, og mens veldig mange leheng over tregrensen har fått påfyll av vindtransportert snø, er det helt avblåst der vinden har fått herje.

Det er stor forskjell i snømengde i regionen, med mest snø nord i regionen.

Det er observert kantkorn under skarelaget fra mildværet i starten av desember. Det er også observert kantkorn mellom den ferskeste snøen og det gamle snødekket. Det varierer hvor tykke kantkornlagene er, hvor godt utviklet de er og hvor lett det er å løse ut skred på de.

Det er observert et mindre skred ved Nygårdsdammen og et middels stort skred i Vassdalen.

Søndag var det relativt mildt ved kysten med 0 grader på 600 moh i Ballangen. Det er observert drønn i snøen, 350 moh i NV-vendt heng i Ballangen.

Fjellvær

Søndag 22. desember 2019

Ingen nedbør av betydning. Stiv kuling fra sørøst. -8 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Mandag 23. desember 2019

1-3 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra sørøst, endring til bris fra sørøst om formiddagen. -8 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS