Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Ofoten fredag 05.04.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Vær spesielt forsiktig der snødekket er tynt, i leområder for den siste fokksnøen og i soleksponert terreng.

Skredfarevurdering

Grunnet gunstige temperaturer de siste dagene antas det nå at fokksnøen for det meste har stabilisert seg. Vær likevel oppmerksom der snødekket er tynt eller mykt, her vil vekten av en enkelt skiløper være nok til å løse ut skred. Grunnet mye vær og skiftende vindretninger fins det fokksnø i mange himmelretninger. Skred i fokksnøen vil kunne trigge skred i kantkornlag dypere ned i snødekket. Vi er imidlertid usikre på tilstanden til kantkornlaget etter mildværet tirsdag for regionen som helhet, og inntil videre må man anta at det er intakt mange steder.

I områder med løs snø kan vinden legge opp ferske fokksnøflak i leområder

Vær oppmerksom på at solinnstråling vil svekke bindingene øverst i snødekket og kan føre til både løssnøskred i brattheng og mindre flakskred i den ferskeste fokksnøen.


Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 4. april 2019

Det har vært mye vær i regionen den siste tiden med nedbør i form av både regn og snø. På grunn av bygevær ligger det nå mye snø i N til Ø vendte leområder. Opp til skoggrensa er det skare på overflata i nedre del og kram nysnø lengre opp. Snøoverflata blir gradvis tørrere og mer vindpåvirket i høyden, og varierer mellom myke og harde flak, samt lommer med løs snø. Stedvis er rygger og oppstikkende formasjoner avblåst.

Det er mest snø i nordlige deler av regionen, som Bjørnfjell ved svenkegrena

Mellom fokksnøen og skaren fra februar har det utviklet seg et svakt lag av kantkorn mange steder. Stabiliteten til dette laget varierer, men for det meste ligger det under et kompakt snødekke. Det er likevel god grunn til å være på vakt inntil vi får flere observasjoner på status på dette laget!

Tirsdag ble det registrert ett vått løssnøskred str 1 i nordøstvendt heng i Ballangen, og det er meldt om str 2 naturlig utløst skred i NØ-vendt brattheng i Fagernesfjellet ("Baksida"). Samme dag ble det også rapportert om flere våte løssnøskred str 1 i området rundt Bjerkvik. Skredaktiviteten er knyttet til mildværet tirsdag.

Torsdag er det observert oppsprekking i den ferskeste fokksnøen i Narvikfjellet.

Onsdag er det observert overflaterim på Seppmola i Ballangen. Dette utgjør ikke et skredproblem før det eventuelt snør ned, og utbredelsen i regionen som helhet er usikker.

En observasjon fra Ballangen tirsdag viser at kantkornlaget ligger under et fast lag av fokksnø, mindre enn 50 cm under overflata.

Fjellvær

Torsdag 4. april 2019

Oppholdsvær. Delvis skyet.

Fredag 5. april 2019

Oppholdsvær. Klarvær. Frost om natta, mye solinnstråling om dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS