Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms lørdag 05.05.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Ha ulik tilnærming til vått og tørt snødekke. Enkelte naturlig utløste flakskred kan forekomme. Fare for ustabile nysnøflak i høyden.

Skredfarevurdering

Sol og milde temperaturer vil bidra til at det fortsatt kan løsne våte skred i bratt terreng i lavereliggende og solutsatte områder. Solutsatte sider har tidligere hatt en større skredsyklus og faren for skred i vedvarende svake lag forventes derfor å være størst i nordlige himmelretninger som ikke har vært like påvirket av varme og sol tidligere. Det kan forekomme enkelte middels store naturlig utløste våte flakskred som følge av sol og mildvær når døgnet er på det varmeste. Vær spesielt oppmerksom i områder som ikke får nattefrost og ved økende temperatur og solinnstråling som svekker snødekkets stabilitet.
I høyden kan det finnes ustabile fokksnøflak.
Vær også obs på skavler som kan knekke.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 4. mai 2018

Snøoverflaten i lavlandet og i solvendte helninger er fuktig, men fryser til gjennom natten. I høyden over 900 moh. og i nordsider er det mer vinterlig med tørrsnø.

Snødekket er gjennomfuktet opp til 5-700 moh. Lagdelt snø høyere opp.

I ytre strøk ved havnivå er det nå mange steder snøfritt.

I helgen kom det litt ny nedbør som snø i høyden. Det kan være dannet ferske nysnøflak i områder der det var vind, med ubunden snø tilgjengelig i vindbeskyttede områder.

Det ventes at svake lag av kantkorn og begerkrystaller ved bakken nå er omvandlet og nøytralisert de fleste steder under ca. 400 - 500 moh. I sørsider som er påvirket av solen kan vedvarende svake lag ha blitt smelteomvandlet også høyere opp. Der lagene fortsatt finnes, ligger de mange steder under hard fokksnø eller bærende mildværskare.

Der er de siste dager observert flere naturlig utløste våte løssnø- og flakskred.

Torsdag er det lettskyet vær og litt vind. Det har blåst Ø-SØ kuling i fjellet de siste dagene.

Fjellvær

Fredag 4. mai 2018

0-3 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sørøst, endring til bris fra sørøst om formiddagen. -4 °C til 1 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Høyest temperatur i ytre strøk. Nedbør i indre strøk.

Lørdag 5. mai 2018

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst. -3 °C til -2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS