Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms fredag 29.12.2017

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i terrengformasjoner som har samlet fokksnø. Noen få steder kan fokksnøen ha lagt seg over et svakt lag av overflaterim.

Skredfarevurdering

Ventet vindøkning med liten kuling fra sørøst vil gi pålagring av ferske fokksnøflak i leheng mot NV. Noen steder kan denne fokksnøen legge seg over glatt skare. Lave temperaturer gjør også at fokksnøflak vil trenge tid til å stabilisere seg. En skiløper kan lett løse ut mindre skred i den ferske fokksnøen. Vær oppmerksom at denne fokksnøen også kan legge seg over et svakt lag av kantkorn i området rundt tregrensen.

Fortsatt vil det svake laget bestå av nysnø, men fokksnøflak kan også i skjermede områder ha lagt seg over nysnø kombinert med overflaterim.

Skredfaren vurderes til 2-moderat for regionen. Men i indre strøk vil skredfaren være noe lavere på grunn av mindre løssnø tilgjengelig for vindtransport.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 28. desember 2017

Det er stor variasjon i nysnømengde i regionen, og flere steder ligger det en del løssnø tilgjengelig for transport. Over tregrensa er snødekket mer vindpåvirket og flere steder har det dannet seg fokksnøflak etter vind fra vestlig kant sammen med snøfallet før jul. Under den nye snøen er det mildværskare etter mildvær og regn rundt 20. desember, men i høyden er det kun den øverste delen av snødekket som er påvirket.

Tirsdag melder observatør om kantkorn under siste mildværsskare, men at det kun finnes der skaren ligger langt oppe i snødekket. Laget er også forholdsvis tykt, 5-6 cm, og har da dårligere evne til bruddforplantning. Det gamle kantkornlaget fra tidligere i vinter ligger nå godt beskyttet lengre ned i snødekket, og er svært vanskelig å påvirke.

Det er ikke observert skredaktivitet de siste dagene.

Det observeres overflaterim i regionen, men stort sett er dette blandet med myk løssnø.

Fjellvær

Torsdag 28. desember 2017

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørvest. -23 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fredag 29. desember 2017

2-3 mm nedbør i døgnet. Bris fra sør, endring til liten kuling fra sørøst om ettermiddagen. -19 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Snø om kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS