Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Nord-Troms fredag 22.12.2017

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig der det ligger fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Påfyll av snø i kombinasjon med vind fra vest fortsetter pålagringen av fokksnø i leheng mot Ø, den kan være ustabil. De mest utsatte områdene kan få over 30 cm snø i løpet av torsdag og fredag, og i kombinasjon med sterk vind vil faregraden øke til 3-betydelig for de områdene som får mest snø og vind. Naturlig utløste løssnøskred kan også forekomme i bratte fjellsider.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 21. desember 2017

Tidligere i uka var det mildvær som nådde helt til fjelltopphøyde. Det siste døgnet har det kommet 5-10 mm regn i lavlandet. Over ca. 500 moh har nedbøren kommet som snø og det antas at det kan ha kommet 10-20 cm tørr snø i høyfjellet. Under 500 moh er snødekket vått. Snødekket som ligger under den nye snøen er hardt og anses som nokså stabilt. Det neste døgnet synker snøgrensa

Det er observert et lag med kantkorn under skarelag nede i snødekket, men laget ligger godt skjermet under hardpakket fokksnø eller skare. Det har ikke vært observert mye aktivitet i dette laget den siste tiden, og det er svært vanskelig å påvirke. Det antas at mildværet kan ha tatt knekken på mye av kantkornlagene, men det har ikke vært noen nye observasjoner av hvordan mildværet har påvirket.

Det er ikke observert skredaktivitet de siste 3 døgn.

Fjellvær

Torsdag 21. desember 2017

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sørvest. -8 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Fredag 22. desember 2017

10 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra vest. -8 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS