Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen torsdag 11.04.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Nedbør, temperaturauke og vind gjev auka skredfare og fare for naturleg utløyste skred. Det kan gå skred både i nysnø og og på eldre svake lag i snøen.

Skredfarevurdering

Det er fleire forskjellege skredproblem ein må ta hensyn til i regionen. Nedbør og temperaturauke vil svekke og belaste snødekket.

Det kan gå våte laussnøskred. Særleg utsatt er dei områda i høgfjellet som fekk nysnø onsdag og områda som er under mildvêrsgrensa torsdag.
Fuktigheit kan også nå ned til svake lag i snødekket og utløyse flakskred. Kor store desse skreda vert kjem an på kor djupt fuktigheita trekker, men slike skred dei siste dagane har vore middels store.
I høgfjellet kjem det nysnø og vind. Her vil ein få ustabile fokksnøflak. Desse stabilserar seg mest truleg raskt når nedbøren og vinden avtek.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 10. april 2024

Sterk vind måndag har skapt fokksnø i høgda mot NØ. Høge temperaturar gjer at snøoverflata er fuktig opp til omlag 1400 moh.

Fleire svake lag i snødekket skaper ein kompleks situasjon. Det har gått blitt utløyst skred dei siste dagane som tyder på at det er mogeleg å påverke svakt lag høgt i snødekket. Også lengre nede i snødekket finst det vedvarande svake lag, men det har ikkje vore skredaktivitet på desse i det siste.

Måndag løyste skiløparar ut eit skred i Leirdalen, og det vart observert eit naturleg utløyst skred ved Bessvatnet.

Tysdag vert det meldt om middels stort personutløyst skred ved Lindbergtinden. Drønn i snøen og skytande sprekkar tyder på at dette kan ha gått på vedvarande svakt lag.

Fjellvær

Onsdag 10. april 2024

6-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1600 moh natt til onsdag. Bris fra sørvest, endring til sterk kuling fra vest om formiddagen. -8 °C til 0 °C på 1800 moh. Skyet. Minkende vind på kvelden.

Torsdag 11. april 2024

15 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1600 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sørvest, endring til sterk kuling fra vest om formiddagen. -6 °C til 1 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS