Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen mandag 01.04.2024

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende skredforhold i fjellet, ferdsel i bratt terreng krever erfaring og kunnskap. I lavere fjellområder kan det gå våte skred i bratt terreng.

Skredfarevurdering

Det er fortsatt lett å løse ut snøskred. Husk at du kan utløse skred i fjellsiden ved siden av deg, selv om det er flatt der du går.

Første del av søndagen passerte et nedbørsområde. Med den økte belastningen av nedbør på snødekket vil svake lag nede i snødekket være lettere å påvirke. Vær også oppmerksom på at soloppvarming utover dagen svekker snødekket.

Det finnes flere ulike svake lag i snødekket. I noen heng ligger fokksnøflak oppå et svakt lag av overflaterim og kantkorn. Over 1600 moh viser kantkornlag i forbindelse med skare god forplantningsevne og dårlig stabilitet i tester.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 31. mars 2024

Det er nå våt snø i overflaten opp til ca 1000 moh. Første del av søndag har det kommet nedbør. Nedbør som snø over 1000 moh. Snøen har kommet med lite vind og ligger stort sett homogent over fjellet. Under nysnøen er snødekket vindpåvirket fra flere vindretninger.

Rimkrystaller og kantkorn kan finnes under fokksnø i snødekket. Observasjoner viser at rim ligger i isolerte områder og antagelig mest i nordvendte sider.
Lenger ned i snødekket finnes eldre vedvarende svake lag. I tester, senest fra fredag, viser at det er særlig to svake lag som er aktive over 1600 moh. Disse er lette å løse ut på og propagerer godt.

Flere våte løssnøskred er observert i Vang søndag.

Søndag er det observert drønn på ca 1400 moh på Skørsnøse. Lørdag og søndag er det dryge null grader på Beitostølen 965 moh.

Fjellvær

Søndag 31. mars 2024

9-12 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1100 moh om ettermiddagen. Bris fra øst, endring til bris fra vest om ettermiddagen. -7 °C til 0 °C på 1800 moh. Delvis skyet. Bris av skiftende retning.

Mandag 1. april 2024

Oppholdsvær. Bris fra nordøst. -13 °C til -1 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS