Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Jotunheimen mandag 27.02.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i bratte leområder med fokksnø. I bratt solvendt terreng kan små snøskred løsne av seg selv.

Skredfarevurdering

Fokksnøen i leområder antas i all hovedsak å være stabil, men vær oppmerksom på utsatte steder med synlig vindtransport av snø. Her vil skiløpere kunne løse ut små skred i fersk fokksnø.

Eldre fokksnø kan påvirkes færre steder og krever generelt større belastning. Vær imidlertid fremdeles varsom i leområder og spesielt overganger mellom tynt og tykt snødekke er mest utsatt.

Dersom sola titter fram vil det kunne før til små naturlig utløste skred i bratt solvendt terreng. Skavler vil også svekkes av sola.

Kantkornlag i snødekket er generelt vanskelig for skiløpere å påvirke, men overganger mellom tykt og tynt snødekke kan være utsatt.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 26. februar 2023

Torsdag og fredag blåste det fra nordvest i regionen med transport av fokksnø til sørøstvendte leområder. Snøoverflaten varierer i fasthet og domineres av skare og fast fokksnø. I leområder mot øst og sør finnes løsere snø.
Under skoggrensa kan man finne større sammenhengende områder med løs snø.

Det finnes vedvarende svake lag av kantkorn høyt i snødekke tilknyttet skarelag og ved bakken. Tester og observasjoner tyder på at disse lagene ikke er aktive per dags dato og er følgelig ikke med som skredproblem. Vær likevel oppmerksom og eksempelvis drønn i snødekket må tas på alvor og tyder på tilstedeværelse av aktive svake lag i snødekket.

Lørdag løste skikjørere ut skred i sørøstvendt terreng ved Lemonsjøen skisenter. På lørdag ble det også observert små naturlig utløste skred i fokksnøen i øst og sørvendt terreng.

Kulde og klarvær, kombinert med sol kan være faktorer som fører til dannelse av kantkorn i eller nær snøoverflaten. Skytende sprekker og drønn vil være indikasjoner på aktive kantkorn i snødekket.

Lørdag ble det observert kantkorn ved skarelag i nærheten av Fondsbu med mulig utbredelse opp til ca. 1500 moh. Foreløpig er det ingen tydelige faretegn tilknyttet dette laget, men det må tas med i betraktning og følges med på.

Fjellvær

Søndag 26. februar 2023

Oppholdsvær. Frisk bris fra nordvest. -11 °C til -4 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Mandag 27. februar 2023

Oppholdsvær. Frisk bris fra nordvest. -13 °C til -2 °C på 1800 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS