Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen mandag 29.04.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Sol og varme temperaturer fører til fare for våte skred. Det finnes vedvarende svake lag høyt til fjells i nordlig sektor. Vær oppmerksom på skavlbrudd.

Skredfarevurdering

Fravær av nattefrost gjør at snøoverflaten vil holde seg myk og løs gjennom hele døgnet. Faren for naturlig utløste skred avtar, men ved skiferdsel i bratt terreng må skredaktivitet forventes. Noen naturlig utløste våte skred kan forekomme dersom sola titter fram. Svakt lag av kantkorn antas å være tilstede i nordvendt terreng høyt til fjells. Hvis det går skred på dette laget vil skredene kunne bli store.
Vær oppmerksom på at når snøen blir våt og myk øker faren for gjennomslag i bresprekker.
Unngå områder med skavler, synlig opphopning av vann og glidesprekker.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 28. april 2019

Snøen er fuktig i overflaten og har generelt høyt vanninnhold i alle himmelretninger og høydenivå. I sørvendt terreng er snøen delvis råtten. Snømengden har minket betydelig siden siste del av påska og himmelretninger som får sol har generelt lite snø og delvis usammenhengende snødekke. I Ø og N, spesielt høyt til fjells er det mer snø og sammenhengende snødekke. Forsenkninger har flere steder synlig vann og bekker er mange steder åpne.

Det antas at det fremdeles finnes vedvarende svakt lag av kantkorn under skare høyt til fjells i nordlig sektor. Tidligere har dette vært dekka av hard bærende snø, men den siste tids varme og regn har svekket overliggende snø slik at kantkornlag blir aktivert. Tilstanden og utbredelsen av svakt lag i høyden er forbundet med usikkerhet.

Observasjoner 25.04 fra Hurrungane vitner om et snødekke som drener vann godt.
26.04 ble det observert naturlig utløst str 3 skred i NV vendt terreng i Hurrungane.
Bortsett fra på de aller høyeste toppene har det ikke vært minusgrader i regionen på lengre tid.

Fjellvær

Søndag 28. april 2019

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra øst, endring til bris fra øst om ettermiddagen. 0 °C til 5 °C på 1800 moh. Skyet.

Mandag 29. april 2019

Oppholdsvær. Bris fra nord. 0 °C til 7 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS