Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen lørdag 16.12.2017

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes svake lag i snødekket som kan trigges av en skiløper eller skuter der snødekket er tynt. Fokksnø kan også gi skred.

Skredfarevurdering

Lag av kantkorn under skare vert observert fleire stadar men enten er det ikkje danna flak over skaren eller så er flaka så harde at det er vanskeleg å påverke kantkornlaget. Onsdag var det lett snøfokk frå SØ i fjellet. Dette har nok gjort at det vart danna flak. Men lite snø tilgjengeleg for vindtransport gjorde at desse flaka nok vart små. Skredfaren vert vurdert til faregrad 2-moderat.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 15. desember 2017

Det finst litt laussnø i overflata som vinden kan flytte viss det vert sterkt nok vind. Denne laussnøen ligg på eit fast lag av fokksnø. Det har ikkje vore nedbør i regionen siste døgn fram til fredag formiddag. Snødekket vart utsatt for kraftig vind og vindtransport av snø frå vest på fredag og laurdag førre helg og underliggande snø er difor hard og vindpakka.

Det finst lag med godt utvikla kantkorn mellom skarelag og underliggande hard snø. Det er observert overflaterim fleire stader i regionen.

Det har ikkje blitt observert skred i regionen siste 3 døgn.

Observasjonar frå Bøverdalen fredag viser at det framleis er mogeleg å løyse ut skred på svakt lag av nedføyka laus snø.

Fjellvær

Fredag 15. desember 2017

Oppholdsvær. Bris fra nordøst. -19 °C til -9 °C på 1800 moh. Delvis skyet. Kaldere

Lørdag 16. desember 2017

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra nord. -17 °C til -9 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS