Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Salten tirsdag 25.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Ny pålagring av snø i leheng vil danne nye ustabile fokksnøflak. Skred i fokksnøen kan påvirke vedvarende svake lag dypere i snødekket.

Skredfarevurdering

Det verste været har passert, men det vil fortsette å snø med med vind fra vest. Eldre fokksnøflak er trolig vanskelige å påvirke, men ny pålagring av snø i leheng vil danne nye ustabile fokksnøflak. Det vil være lett å løse ut skred for en enkelt skiløper.

Kantkornlag dypt i snødekket vil være vanskelig å påvirke under all snøen som har kommet siste dagene. Skred utløst i fokksnøen eller skavlbrudd kan påvirke vedvarende svake lag dypere i snødekket, og føre til svært store skred.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 24. januar 2022

Mildværet søndag har gjennomfuktet snøen høyt til fjells. Over mildværsgrensen har kraftig vind og snøvær sannsynligvis ført til en vindpåvirket snøoverflate med store ansamlinger av fersk fokksnø i leområder.

Det er tidligere observert vedvarende svake lag av kantkorn under et skarelag høyt i snødekket over 400 moh, men det er usikkert hvordan mildværet har påvirket dette.

Søndag er det observert noen middels store snøskred sør for Kvalhornet.

Fjellvær

Mandag 24. januar 2022

20 mm i døgnet, opp mot 35 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 600 moh natt til mandag. Liten storm fra sørvest, endring til liten kuling fra sørvest om formiddagen. -10 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Raskt synkende mildværsgrense

Tirsdag 25. januar 2022

6 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra vest, endring til bris fra vest om ettermiddagen. -10 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS