Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Romsdal onsdag 01.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Unngå leområder der et vedvarende svakt lag har snødd ned. Sprekker og drønnelyder er tydelige faretegn. NB, hvis vinden øker blir det raskt mer ustabilt.

Skredfarevurdering

Det vil være lett å løse ut skred i nysnøen, særlig i leområder hvor vinden har lagt fra seg snø. Fjernutløsning og naturlig utløste skred er også mulig. Årsaken til skredproblemet er at nysnøen legger seg på et vedvarende svakt lag av kantkorn og rim som ble skapt i kuldeperioden i slutten av november. Vær forsiktig.

Så lenge vinden holder seg rolig vil områdene med fare for flakskred trolig være få. NB, følg med på vinden, faren øker raskt hvis vinden tar seg opp.

Det vil også være lett å løse ut sluff/løssnøskred i nysnøen, disse kan bli større enn du forventer pga det ugunstige underlaget.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Nysnø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 30. november 2021

Det kom 10-30 cm nysnø natt til tirsdag. Værstasjonene viser kuling utsatte steder, så det antas at nysnøen er ubunden mange steder, og med myke flak på de mest vindutsatte områdene

Den siste nysnøen har lagt seg på et snødekke bestående av rim og kantkornet snø blandet med nysnøpartikler. Det nedsnødde vedvarende svake laget har stor utbredelse, er forholdsvis tykt og de fleste steder mykt. Det er noe usikkert hvordan snødekket reagerer på nysnøen, det vil observasjoner de neste dagene avsløre.

Noen steder finnes det også kantkorn/begerkrystaller helt ved bakken i søkk og forsenkninger under en såle av gammel hard og smelteomvandla snø.

Et middels stort skiløperutløst skred ble løst ut ved Trolltind / Jordalsgrenda på mandag. Skredet løsnet på et svakt lag av kantkornet snø som tyder på at det svake laget er aktivt.

Vær obs på at nysnøen ligger på tynn og flekkvis såle, mange steder kan det være stein rett under den myke overflaten.

Fjellvær

Onsdag 1. desember 2021

12 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra nordvest. -12 °C til -7 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS