Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen torsdag 30.03.2023

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:
Store og enkelte svært store naturlige skred ventes løsne av seg selv. Skred kan løsne i sjeldne skredbaner og på nye steder, og nå langt ut i flatt terreng.

Skredfarevurdering

Mye nedbør og kraftig vind vil gi stor pålagring på et svakt snødekke. Store og muligens enkelte svært store skred ventes å løsne naturlig, og de kan nå langt ut i flatere terreng. Snøen kommer på en uvanlig vindretning, og skred kan løsne i sjeldne eller helt nye skredbaner. Unngå alt av skredterreng, også utløpsområder.

Det er stor usikkerhet i nøyaktig hvor nedbøren treffer. Per nå ser det ut som østre delene av regionen er mest utsatt.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 30. mars 2023

Det er generelt fine skiforhold med mye løs snø eller myke fokksnøflak på snøoverflaten de fleste steder. I bratt sørvendt terreng har sola dannet tynn skare de siste dagene.

Stedvis kan det finnes tynne skarelag etter soloppvarming i bratte sørvendte sider.

Rundt mildværsskare fra begynnelsen av mars finnes det lag med kantkorn. Generelt viser tester at det har begrenset evne til bruddforplantning, og det er ikke observert faretegn eller skredaktivitet i tilknytning til dette laget i det siste. Det har vært noe svekkelse av snøoverflaten i det klare, kalde været i det siste, og i sør forventes det kantkorndanning under tynn solskare.

Fjellvær

Onsdag 29. mars 2023

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra nordøst om ettermiddagen. -24 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Tilskyende om formiddagen.

Torsdag 30. mars 2023

30 mm i døgnet, opp mot 45 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordøst, endring til liten storm fra nord om ettermiddagen. -15 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS