Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen tirsdag 28.01.2020

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Kraftig vind gir økt skredfare. Unngå leområde der det samler seg fersk fokksnø. Vær obs på at det kan finnes vedvarende svake lag i snødekket.

Skredfarevurdering

Tirsdag fortsetter den kraftige vinden fra SØ, og pålagring av snø i leheng vil fortsette. Skred kan dermed bli store, str. 3. I bratte heng med stor pålagring kan enkelte naturlig utløste skred forekomme.

Det finnes et vedvarende svakt lag av kantkorn dypere i snødekket. De fleste observasjoner tyder på at det foreløpig er vanskelig å løse ut dette laget, men med kaldere vær de siste dagene kan det utvikles videre.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 27. januar 2020

Det er mye snø i regionen etter jevnt påfyll av snø forrige uke. I skogen er det hovedsakelig løsere snø med enkelte myke fokksnøflak, mens fra tregrensen og oppover er snøen vindpåvirket i varierende grad med myke fokksnøflak enkelte steder og harde fokksnøflak der vinden har tatt godt.

Rundt mildværsskaren fra mandag denne uken er det noen steder observert kantkornlag. Trolig er laget mest utviklet rundt et skarelag i et belte mellom 400 - 900 moh og der snødekket er tynt. Det varierer hvor enkelt det er å påvirke dette, men observasjoner tyder på at laget vanskelig å påvirke.

Lørdag ble fire-fem personutløste små og middels skred, str. 1 og 2, rapportert vest i regionen. Både i skogen og over skoggrensa.

Mandag morgen er det observert kraftig snøfokk i regionen. Drønn i snøen er blitt observert på Lyngenhalvøya.

Fjellvær

Mandag 27. januar 2020

Oppholdsvær. Delvis skyet.

Tirsdag 28. januar 2020

Oppholdsvær. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS