Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Voss søndag 10.01.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Det kan være svært lett å løse ut skred på grunn av vedvarende svakt lag høyt i snødekket. Drønnelyder og oppsprekking er tydelig faretegn.

Skredfarevurdering

Det er fortsatt svært lett for en skiløper å løse ut skred i fokksnøen. Selv om vinden avtar, vil skredfaren opprettholdes! Fokksnøflak som ligger på rim eller kantkorn stabiliseres svært sakte. Det er meldt mer snø søndag. Denne vil de fleste steder være løs og ubundet. Det kan være vanskelig å vite om det ligger ustabile fokksnøflak under løssnøen. Vær derfor oppmerksom på drønnelyder selv om du beveger deg på ubundet snø. Dette er tegn på at et svakt lag finnes dypere i snødekket.

Mest utsatt terreng er formasjoner i le for vest og sørvestlig vind. Det er ventet mest snø i ytre strøk. Her vil også skredfaren være størst.

Det ligger flere vedvarende svake lag dypere i snødekket. Disse er vanskelig å påvirke nå.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 9. januar 2021

Kaldt og klart vær etter nyttår gav løsere snøoverflate bestående av rim og kantkorn. Gamle fokksnølag ligger hovedsakelig i nordvestvendt terreng. Vindutsatte formasjoner er avblåst eller består av skare.

Det er observert svakt lag av kantkorn i øvre del av snødekket (tidligere nedfløyket nysnø) i N-NV sektor. Laget kan påvirkes av en skiløper og kan bli et problem når det får ferske flakdannelser over seg.

Det finnes også eldre kantkornlag dypere i snødekket, men dette ligger i stor grad under bærende snø.

Det har vært meldt om mye overflaterim og kantkorn i snøoverflaten stort sett overalt. Over skoggrensa lå det lørdag formiddag rim på hard vindpakket overflate. Vind og snø lørdag ettermiddag vil trolig legge fokksnø over store deler av regionen.

Fjellvær

Lørdag 9. januar 2021

15 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Bris fra sørvest, endring til stiv kuling fra sørvest om ettermiddagen. -13 °C til -4 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Tilskyende

Søndag 10. januar 2021

10 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Bris fra vest. -10 °C til -5 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS