Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Voss torsdag 09.04.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Sigesprekker gir forhold for glideskred. Svakt lag av kantkorn er under utvikling i høgda.

Skredfarevurdering

Kaldare vær og rolige vindforhold gir synkande skredfaretendens i fokksnøen i høgda. Lågare i fjellet er snødekket stort sett attfrôse, men ved sigesprekker er det forhold for glideskred. Djupt i snødekke er svakt lag av kantkorn under utvikling. Det skal truleg mykje til for å påvirke dette, men skred kan bli store dersom dette laget løyser ut.

Skredproblemer

Glideskred

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vann ved bakken/smelting fra bakken

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 8. april 2020

Eldre snødekke har fått varme opp mot dei høgaste toppane. Kaldare netter og noko vind har gitt uttørking og skaredanning. Det er finkorna snødekke på dei høgaste toppane. Det er store snømengder i høgfjellet og toppskavlar er mange stader store. Sigesprekker er utbredt i regionen.

Svakt lag av kantkorn er under utvikling i det eldre snødekket. Overliggande lag er bærande, men varme eller stor pålagring av snø kan endre dette.

Tirsdag morgon vart det observert to glideskred og flere laussnøskred i Kvassdalen på sørsida av Vikafjellet. Disse gikk trolig mandag kveld. Det vart tirsdag også rapportert om et vått flakskred fra om lag 950 moh på vestsiden av Myklavatnet i Kvam.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS