Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Voss mandag 06.04.2020

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Ytterligere temperaturstigning med plussgrader opp til fjelltopphøyde om kvelden. Faren for våte skred flytter seg oppover i fjellet. Vær oppmerksom på skavler!

Skredfarevurdering

Kraftig vind, stigende temperaturer med plussgrader opp til fjelltopphøyde og noe regn gir en utfordrende situasjon. Det ventes snøtransport i høgfjellet, før snøen fuktes også der mot kvelden.

Faren for våte skred øker først i solvendt terreng, og fra kvelden i alle himmelretninger når mildvær med regn flytter seg oppover i fjellet. Det ventes en del naturlig utløste skred. Disse kan komme både som våte løssnøskred og våte flakskred, avhengig av flakdannelse og utbredelse av svake lag fra tidligere.

Følg med på hvordan varmen svekker snødekket, og vær spesielt forsiktig ved ferdsel nær skavler som kan være større enn normalt og svært ustabile.

Skredproblemer

Våt snø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 5. april 2020

Snøoverflata preges av nysnø eller fokksnø som er ujevnt fordelt etter kraftig vind torsdag. Det gamle harde snødekket består av fokksnø eller skare, og på vindutsatte steder ligger skaren i overflaten. Under tregrensa er snødekket smelteomdannet gjennom flere mildværsperioder tidligere i vinter.

Det er mye snø i fjellet og terrenget er jevnet ut. Skavlene har blitt enda større de siste dagene og er mest fremtredende i østvendte heng.

Det var tidligere i mars observert kantkorn rundt skarelag over 800-900 moh. Lagene ligger nå begravd dypere i snøen og er vanskelig å påvirke.

Flere store flakskred (str. 3) observert i Gråsida ved Voss. Skredene gikk sannsynligvis torsdag. Det er rapportert om skredaktivitet i Myrkdalen/Kvassdalen torsdag eller natt til fredag.

I Myrkdalen (700 moh) i Voss var temperaturen lørdag kveld -4 °C. Søndag ettermiddag er der 2 °C, og mandag viser prognosene enda varmere.

Fjellvær

Søndag 5. april 2020

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sørvest, endring til liten kuling fra sør om ettermiddagen. -2 °C til 2 °C på 1100 moh. Skyet.

Mandag 6. april 2020

6-10 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra sør. -1 °C til 6 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS