Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Voss lørdag 16.02.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Våte flak- eller løssnøskred kan forekomme. Faren opprettholdes så lenge det regner. Vær varsom i løsneområder og utløpsområder for skred.

Skredfarevurdering

Regn og høye temperaturer fører til fare for våte flakskred og våte løsnøskred. Skredfaren ventes å avta noe ettersom mildværet har stått på noen dager. Men i områder hvor det fortsatt er lagdelt snø, i noen bratte heng, vil det kunne gå enkelte store våte flakskred og glideskred. Mest utsatt er de områdene som får mest regn. Det er vanskelig å forutsi når vannet trenger ned til det vedvarende svake laget og/eller gjør flaket over mykt nok til at skred løsner.
På de aller høyeste toppene vil det legge seg opp små ustabile fokksnøflak i leområder.

Skredproblemer

Våt snø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 15. februar 2019

Snøoverflaten er våt/fukig etter temperaturstigning og regn på snødekket. I lavlandet er hele snødekket gjennomfuktet, over tregrensa varierer det noe hvor dypt ned i snødekket fuktigheten har trukket. Høyt til fjells over mildværsgrensa kan det være dannet ferske nysnøflak i leområder.

Før mildværet ble det observert flere lag med kantkorn og nedføyka overflaterim. I hvor stor grad disse lagene er bevart etter mildværet må følges med på.

I Jordalen er det onsdag observert mange naturlig utløste flakskred som gikk under intens nedbørsaktivitet tirsdag ettermiddag. Onsdag er det observert ferske naturlig utløste våte løsnøskred flere steder i regionen.

Fredag formiddag viser værstasjonen på Midtstova at det har vært varmegrader siste et og et halvt døgn. I lavlandet er snødekket gjenomfuktet.

Fjellvær

Fredag 15. februar 2019

Oppholdsvær. Frisk bris fra sørvest, endring til liten kuling fra sørvest om ettermiddagen. -1 °C til 4 °C på 1100 moh. Skyet.

Lørdag 16. februar 2019

10 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørvest, endring til bris fra vest om ettermiddagen. -7 °C til 3 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS