Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Voss tirsdag 12.02.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Ny vind- og temperaturauke gjer at skredfaren er venta å stige mot ettermiddagen. Vedvarande svake lag i snødekket kompliserer situasjonen.

Skredfarevurdering

Nedbøren aukar, og ny vindauke med dreiing til SV stiv kuling gjer at skredfaren er venta å halde seg på om lag same nivå, men no med fleire skredproblem og større sjanse for naturleg utløyste skred. Temperaturauke på kvelden kan fukte snøen opp til ca. 800 moh, dette kan gje fare for våte laussnøskred i låglandet. Det er framleis vedvarande svake lag i snødekket som kompliserer situasjonen.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 11. februar 2019

Snødekket i fjellet er prega av mykje vind frå SV-SØ den siste tida.
Dette har gitt flak i NØ- til NV-vendte heng. I høgda er snødekket lite samanhengande fordi vinden har omfordelt snøen.
Fjelltoppar og -ryggar er i stor grad avblåste, og elles finst det hard, berande fokksnø.
Laurdag var det plussgrader opp til om lag 1000 moh. Det vart opp til denne høgda observert mykje vatn i snødekket og ein del våte laussnøskred.

Det er observert fleire lag med kantkorn og nedføyka overflaterim under fokksnø. Seinast laurdag melder observatør om nedsnødd rimlag høgt i snødekket som det var lett å få brot i. Det finst òg kantkornlag djupare i snødekket som er vanskelegare å påverke. Søndag vart det meldt om skytande sprekker i snøen på om lag 1100 moh ved Bergsdalen.


Det vart laurdag observert fleire små våte laussnøskred i Kvassdalen på sørsida av Vikafjellet.

Søndag føremiddag var temperaturen på veg ned. Mildversgrensa flytta seg frå om lag 1000 moh laurdag til om lag 600 moh søndag. Det var små nedbørsmengder og relativt rolege vindforhold i fjellet.

Fjellvær

Mandag 11. februar 2019

2-6 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra nordvest, endring til stiv kuling fra nordvest om ettermiddagen. -11 °C til -6 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 12. februar 2019

12 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra nordvest, endring til stiv kuling fra sørvest om ettermiddagen. -8 °C til -3 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS