Snøskredvarsel for Voss torsdag 03.01.2019

2
Moderat
Publisert:

Vær varsom der det ligger fersk vindtransportert snø, ellers stort sett stabile forhold.

Nysnø (flakskred)

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vær forsiktig i bratte heng under og etter snøfallet til nysnøen har stabilisert seg. Hold avstand til hverandre ved ferdsel i bratt terreng. Unngå ferdsel i / ved terrengfeller. Skredproblemet finnes overalt hvor det ligger mye nysnø i bratt terreng. Se etter nysnø som binder seg sammen til myke flak og sprekker opp eller fester seg dårlig til den eldre snøen under. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk faretegn.
2 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Litt påfyll an nysnø fra vest gjøre at det legger seg opp små ferske nysnøflak i leområder. Her er det mulig å løse ut skred for en enkelt person. De eldre fokksnøflakene har hatt flere dager til å stabilisere seg og er vanskelig å påvirke.
Snødekket er vindherja og ujevnt fordelt over skoggrensa. Mange steder er det avblåst og hardt, i noen leområder ligger det fokksnø. I lavlandet er det lite eller ingen snø. Nyttårsaften regnet det høyt til fjells. Første nyttårsdag ble det kaldere og det kom litt nysnø med kraftig vind fra NV. Det er generelt lite snø i forhold til normalen.
Onsdag formiddag er det oppholdsvær og minusgrader i fjellet.
1 - 1 nedbør mm i døgnet.
Liten kuling fra nord., endring til bris fra vest om kvelden.
-11 °C til -7 °C på 1400 moh.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område.
Frisk bris fra vest.
-6 °C til -2 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 500 moh.
Skyet.
Mest nedbør nord i regionen.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra regObs siste 3 døgn

Voss / D1402(35313) Midtre Sogn 2016-2021

Snø

03.01.2019 kl. 13:54

562 moh

drift@svv (**)

Faretegn

Mye vann i snøen regn på snø

Rask temperaturstigning

Fersk vindtransportert snø

ObsID: 173818

Voss / VIK

Snø

03.01.2019 kl. 13:38

1136 moh

steinar@tindeguide.no (*****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  steinar@tindeguide.no Kommentar:  1100 moh. Rygger og konvekser er dekka av frossen sludd/snøklesse. Det har limt seg godt på. Dette gir skiføre selv om det er tynt med snø på ryggar.
Bilde Av Snøprofil
Bilde 2 av 3 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  steinar@tindeguide.no Kommentar:  Sørøst leside, 1150 moh. Hs 140 cm. Gravde for høyt, det ligger noe mer fokksnø over skare lenger ned i lesider. Bærende skare i alle himmelretninger, unntatt veldig skjermet leformasjoner. Kom tilslutt gjennom I-skarelaget. Fuktige smelteformer under mot bakken.
Bilde Av Snøprofil
Bilde 3 av 3 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  steinar@tindeguide.no Kommentar:  Skare mellom blyant og tommestokk. Fukta snø under skaren og ned til bakken. Melis Pp på toppen. Sleit for å komme gjennom skaren med spaden...

Vær

-2 °C 0 m/s 100% skyer Ultralette og ubetydelige snøbyger. Var delvis klarvær i natt og i går.

Faretegn

Ingen faretegn observert

Snødekke

Ikke snøfokk Skare Tørr Gjevnt og fint panserføre i alle himmelretninger. Fokksnøen ligger langt ned i lesidene pga hard vind. Fokksnøen, der den finnes, virker dau, og uten spenning. På toppen er det En liten cm med Pp som ikke er påvirket av vind. Konvekser har lite eller ingen snø, men is/skare sørger for at det er god såle /farbart på ski også der det bare er 5-10 cm HS. Skaren har en glatt og jevn overflate.

Skredfarevurdering

1 Liten Pågrysning siste døgn gir panserskare i høgfjellet. Det ligg noko fokksnø langt ned i lesider, men det er generelt avblåst. Den tjukke skaren er jevn og fin i overflata, og med et melisdryss av nysnø på toppen er det egentlig flott og forutsigbart skiføre. Merk: skarelaget er glatt og uten "rugler", som kan fungere som godt undelag for evt skred seinare. Skredfaren vurderes til 1-liten. Blir det regn eller snø i høgfjellet, that is the question... Ingen svake lag under 1200 i dag. Varslet faregrad er for høy Det er lite eller ingen fokksnø/skredproblem på vikafjell.

Skredproblem

Nedføyket svakt lag med nysnø Har egentlig ikke funnet noe skredproblem på vikafjell. Det er påfryst etter mildværet. Fokksnøen som er kommet deretter finnes knapt.

Skredaktivitet

3. jan. I løpet av dagen (+01:00) Ingen skredaktivitet

ObsID: 173820

Voss / D1402(35313) Midtre Sogn 2016-2021

Snø

02.01.2019 kl. 14:08

562 moh

drift@svv (**)

Faretegn

Stort snøfall

Fersk vindtransportert snø

ObsID: 173624

Voss / VIK

Snø

02.01.2019 kl. 13:56

901 moh

larsbard (*)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  larsbard

Vær

Underkjølt regn 4 °C 100% skyer Noe underkjølt regn, akkurat nok til å kjøre vindusvisker på laveste nivå. Varte i ca 10 min. En del vind fra vest. Lite snø på rygger, ser ut til å ha blåst mye fra vest tidligere.

ObsID: 173620

Voss / VIK

Snø

01.01.2019 kl. 15:00

920 moh

Siggen@obskorps (****)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 6 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Sprekk men ingen/liten understøtte liten skavel. Innblåst snø.
Bilde Av Faretegn
Bilde 2 av 6 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  I området jeg gravde profilen.
Bilde Av Faretegn
Bilde 3 av 6 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Liten skavel
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 6 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Snødekke er avblåst mange steder og ned til mildværskare. Innblåste områder med fersk snø i øst heng.
Bilde Av Snødekke
Bilde 5 av 6 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Mildværskare dette er en vest side
Bilde Av Snøprofil
Bilde 6 av 6 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Siggen Kommentar:  Profilen er gravd der det hadde blåst inn svært mye snø. 930moh. Øst. -4 i luften. Gravd i den lille timen været var litt roligere. Ellers i dag føyker og blåser det så profil graving er krevende.

Vær

Snø -4 °C 10 m/s fra NV ↘ 100% skyer Vinden var sterkere først på dagen, løya litt midt på dagen men fortsatt frisk bris. Så kom det opp i kuling igjen. Tempen har sunket 6-7 grader fra i går. Da var det pluss 2-3 nå i dag var det -4

Faretegn

Ferske sprekker For sprekker på småe skavler.

Fersk vindtransportert snø Til tider kraftig snøfokk. Men også perioder med mindre. Men til tider dårlig sikt i fjellet pga snøfokk og så oppi noen skar, og føyken står høyt opp i lufta.

Snødekke

Kraftig snøfokk 10 cm nysnø Nysnøgrense på 300 moh. Snøgrense på 300 moh Vindpakket hard Tørr Vanskelig å si nøyaktig hvor mye nysnø som har kommet. Det snødde ned til ca 300moh på Vik siden. Plask regn i Vik sentrum nå i ettermiddag, frisk bris. Moderat til Kraftig snøfokk. I høyfjellet har vinden laget harde flak. Nysnøen har festet seg bra til fuktig overflaten den landet på. Temp sank utover nyttårsaften og snøen gikk gunstig over fra regn til snø, gradvis kaldere. Festet seg bra. Snøoverflaten består av mildværskaren fra nyttår i øst. Innblåst snø i vest. Og ellers avblåste rygger og topper.

Skredfarevurdering

2 Moderat Kort skitur. Etter kraftig vind, sterk kuling og regn til 1100moh på Nyttårsaften. ( Snøen er preget av mildvær trolig betydelig høyere, 1300-1400moh). Sank luft tempen utover kvelden, det gikk over til snø. Fortsatt kraftig vind, denne snøen har festet seg godt til underlaget. Men noen plasser har det blåst inn betydelig mengder ca 1 meter snø. Men virker som noe "seig" og for ingen faretegn i den, bortsett fra småe skavler som man lett tråkker ut. Høyfjellet lager vinden harde flak, mens overgang skog høyfjell, kan flakene være mykere og lettere å løsne skred her. Anser snødekke under denne ferske snø som stabil. Men har ikke vært høyere enn 1100moh. Men mildværet har trolig påvirket snøen høyere enn det, og snøen over evt kantkorn er trolig hard. Dermed vanskelig å påvirke det. Innblåst fersk fokksnø fra 1 nyttårsdag vil være skredproblemet, denne snø stabiliseres ganske så rask. Men overgang skog høyfjellet der flakene er myke er trolig mest utsatt. I høyfjellet blåser det frisk og flakene blir hardere og krever mer enn en skiløper for å få ut skred. Jeg landet på fg 2 i dag. Pga synes at denne ferske fokksnø hadde stabilisert seg ganske så bra. Andre observatører ville nok ha landa på fg 3.

Skredproblem

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Lett å løse ut 2 - Middels NØ, Ø, SØ, S under 700 moh Fersk innblåst snø. Men den snø jeg sjekket i dag, virker ikke som den kan lage store skred. Er godt festet til underlaget og tilhverandre. I høyfjellet er har kraftig vind laget harde flak. Så overgang skog høyfjellet der flakene fortsatt er myke er trolig mest utsatt terreng. Det er tydelig forskjell på lo og le. Med avblåst til mildværksare i lo, vest. Og innblåst fersk snø i le, Øst.

ObsID: 173480

Voss / D1402(35313) Midtre Sogn 2016-2021

Snø

01.01.2019 kl. 13:52

562 moh

drift@svv (**)

Faretegn

Rask temperaturstigning

Mye vann i snøen regn på snø

Fersk vindtransportert snø

ObsID: 173454

Voss / VOSS

Snø

01.01.2019 kl. 12:17

175 moh

steinar@tindeguide.no (*****)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 1 Av:  Faretegn Opphavsrett:  steinar@tindeguide.no Kommentar:  Kraftig snøfokk. Pålagring i lesider mot sør. Horndalsnuten på bildet.

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: Fylket/varslingsregion. Beskrivelse:

ObsID: 173443

Voss / VOSS

Snø

01.01.2019 kl. 10:46

672 moh

StianL (****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  StianL Kommentar:  Nysnø siden i går kveld.
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  StianL Kommentar:  Bilde mot Mjølfjellet. Lite snø..!

Vær

Snø 1,4 °C 100% skyer Vinden virker roligere nedi dalen nå sammenliknet medi går kveld, men kan også skyldes endring i vindretning som gjør at den treffer annerledes akkurat her. Hører vinden godt i fjellet.

Snødekke

11 cm nysnø 11 cm nysnø siden nedbøren gikk over fra regn til snø i går kveld. Piss regn hele nyttårsaften har trolig gjennomfuktetnsnødekkket hvertfall til tregrensen. Generelt lite snø!

ObsID: 173429

Voss / VIK

Snø

31.12.2018 kl. 22:28

865 moh

Siggen@obskorps (****)

Vær

Snø 0 °C 15 m/s fra SV ↗ 100% skyer Lufttemperatur har sunket. 0 grader på 880moh nå, og det snør lett. Men det blåser og føyker snø rundt hyttene her nå. Vanskelig å si styrke på vinden men kuling og til dels sterk i kast vil jeg tro.

ObsID: 173390

Voss / D1402(35313) Midtre Sogn 2016-2021

Snø

31.12.2018 kl. 13:52

562 moh

drift@svv (**)

Faretegn

Mye vann i snøen regn på snø

Stort snøfall

Fersk vindtransportert snø

Skredfarevurdering

3 Betydelig Betydelig skredfare (vurdert fra veg). Mildt, regn og sterk vind. RV13 Nobbi - Vik er mest utsatt. Uforandret skredfare neste døgn: Meldt mildt, meir nedbør og vind det neste døgnet.

ObsID: 173365

Voss / VIK

Snø

31.12.2018 kl. 13:40

1101 moh

Siggen@obskorps (****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 7 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Mengde innblåst snø fra i går. På ca 1000moh øst. Snøen er nå blitt fuktig.
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 7 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Sludd på 1100moh. Klistrer deg på klærne.
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 7 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Super lett å lage snøball i den ferske snø fra i går.
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 7 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Mye tynt dekke med ingen snø på terreng som stikker opp. Målte dybde i et innblåst plass, nedfor en liten haug i terrenget. Der målte jeg 100cm snø. Så snødybde varier trolig fra 0-100cm
Bilde Av Snødekke
Bilde 5 av 7 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Noe dårlig sikt i høyfjellet. Dette fra ca 1100moh.
Bilde Av Snødekke
Bilde 6 av 7 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Utover Målsetevannet 863-834, vannet er regulert. Og delvis åpent.
Bilde Av Snøprofil
Bilde 7 av 7 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Siggen Kommentar:  Har bare endre litt på profil fra samme området som i går. 880moh østlig.

Vær

Sludd 0 °C 13 m/s fra SV ↗ 100% skyer Sludd på 1100moh. 0 grense her. Men svært våt snø så ingen transport på denne høyde, må nok over 1300-1400moh, før det blir transport ut av det. Ved Målsethytta på 880moh, er det pluss 2 og regn. Noe opphold i korte korte perioder, mens nå kl 17.00 hører jeg regnet piske mot ruten av hytten. Vinden øker betydelig når du kommer opp på lokale hauger/topper rundt hytten. Blåser ca frisk bris ved hytten men stiv kuling på topper, sterk i kastene,vanskelig å gå mot vinden.

Snødekke

Ikke snøfokk Nysnøgrense på 1300 moh Våt løssnø Våt Regn under 1100moh kommer som sludd over det. Men må nok en god del høydemeter til før det kommer som "skikkelig" snø. Opp til 1100moh var øverste laget vått, nedover i dekke var det fuktig, nysnø fra i går ca 10-15cm som ligger oppå hard skare. Noen steder har det blåst inn opp sånn ca, 30-50cm. Det har blåst fra SV.

Skredfarevurdering

3 Betydelig Temp økning i løpet av natten, med nedbør og vind. Kommer som sludd på 1100moh, regn under dette. Men kun gått noen korte turer ut fra hytten, været er ruskete. Det blåser kuling, sterk på toppene. Men for fuktig for snøfokk. Over 1300-1400moh kan det tenkes at det fraktes tørrere snø, men har ikke observert det. Litt for lave de topper rundt i dette området. Det er også lite terreng over 1400moh i denne region. Skredfaren er nok noe større lengre vest i regionen pga mer nedbør. Og har nok ligget noe lavere store deler av dagen her i området. Men det pisker på ruta nå ja. Skredfaren holdes på betydelig. Men vi får en dreining til tørre skred. Temp skal synke. Nedbør går over til snø, denne snø vil samles i østlig sektor, pga vind fra vest. Meldt en god del nedbør og kuling med storm i kastene. Dette vil gi store ansamlinger i øst sektor. Skred kan løsne naturlig der, samt ved skiløper. Skredene kan bli opp mot str 3.

Skredproblem

Våte flakskred Opphopning av vann i/over lag i snødekket Innen en meter Naturlig utløst 3 - Store N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV under 1300 moh Svært vanskelig å si noe mer om dette. Men regn på dekke øker faren. Faren er trolig størst under 1100moh. Og i områder som får mest regn. Men mulig at dekke under der har fra før blitt utsatt for regn/varme og dermed er ikke våte flak så aktuelt lengre. Men synes dette ikke er lett. Finnes steder lengre vest i regionen som får mer nedbør enn der jeg er.

Våte løssnøskred Ubunden snø Naturlig utløst 2 - Middels N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV under 1300 moh Regn på snø fra i går. Gjør at det løsner som våte løssnøskred, gjerne i terreng over 35-40 grader.

Skredaktivitet

31. des. I løpet av dagen (+01:00) Ingen skredaktivitet Ikke sett skred. Eller skavler som knekker osv. Men har ikke sett inn i så mye skredterreng heller. Jeg forventer at skred går pga regn på dekke.

ObsID: 173385

Voss / VOSS

Snø

31.12.2018 kl. 12:59

1099 moh

Marte (Ukjent)

Vær

Regn 17,5 m/s fra SV ↗ 100% skyer

Skredfarevurdering

Varslet faregrad er riktig

Skredaktivitet

31. des. I løpet av dagen (+01:00) Våte løssnøskred Noen (2-5). 1 - Små. Svært lett å løse ut Noen bratte heng. N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV. Under 0 moh Skiløpere løste ut flere små i anlegget

ObsID: 173357

Voss / VOSS

Snø

31.12.2018 kl. 11:50

473 moh

Marte (Ukjent)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Marte Kommentar:  Drenering i snøen

Snødekke

Våt

ObsID: 173338

Voss / VOSS

Snø

31.12.2018 kl. 11:27

175 moh

steinar@tindeguide.no (*****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  steinar@tindeguide.no Kommentar:  No kjem vêret. Bildet tatt mot SV.

Vær

ObsID: 173330

Voss / VOSS

Snø

31.12.2018 kl. 09:32

370 moh

Marte (Ukjent)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Marte Kommentar:  Snøen henger fint på trærne, men ikke la deg lure. Groper i snøen røper at yr/regn har jobbet på i natt. Ikke pudder her lengre..

Snødekke

ObsID: 173313
  1. Ekstremt (>30 mm/t)
  2. Mye nedbør (>15 mm/t)
  3. Lite nedbør (1 mm/t)
  4. Mangler data fra radar

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.