Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Telemark søndag 09.02.2020

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå leområder hvor det samler seg fersk fokksnø. Naturlig utløste våte skred kan forekomme under mildværgrensa .

Skredfarevurdering

Stedvis mye nedbør og stiv kuling vil føre til stor pålagring av fokksnø i leområder. Økende temperatur mot kvelden vil føre til en forbigående økning i skredfaren og naturlig utløste våte løssnøskred under mildværgrensa ventes. Over mildværgrensa vil stor pålagring av fokksnø gi ustabile nysnø- og fokksnøflak. Snøskredfaren ventes å være størst i vestre deler av regionen som får mest nedbør. Hardangervidda, Haukelifjell og Bykle er mest utsatt.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 8. februar 2020

I høyfjellet preges snøoverflaten av områder med hard fokksnø. Rygger og topper er mange steder avblåst til eldre skarelag. Siste dagers mildvær har fuktet snøen i skogen som nå fryser til og danner skarelag. Det gamle snødekket er stort sett hardt og stabilt med flere is- og skarelag etter tidligere mildvær. Mest snø i østvendte leområder og lengst vest i regionen.

Rim som ble dannet mandag og tirsdag kan være nedføyket, og utgjør i så fall et vedvarende svakt lag. Det er usikkerhet knyttet til utbredelsen av dette som problem. Eldre vedvarende svake lag ligger under bærende snø og er for tiden ikke et skredproblem.

Ingen skredaktivitet observert.

Fjellvær

Lørdag 8. februar 2020

2-4 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra sør. -4 °C til 0 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Varm luft i høyden, men inversjon kan gi minusgrader i lavlandet.

Søndag 9. februar 2020

30 mm i døgnet, opp mot 50 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sør. -5 °C til 1 °C på 1100 moh. Skyet. Opp til liten storm utsatte steder i fjellet på formiddagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS