Snøskredvarsel for Vest-Telemark onsdag 16.01.2019

2
Moderat
Publisert:

Vær forsiktig i terrengformasjoner som har samlet fokksnø, stedvis kan fokksnøen ligge på et vedvarende svakt lag.

Illustrasjon av ferdselsråd Hold god avstand til hverandre ved ferdsel i skredterreng. Det er størst sjanse for å løse ut skred der snødekket er tynt, nær rygger og framstikkende steiner. Fjernutløsning er mulig. Det krever mye kunnskap for å gjenkjenne svake lag i snødekket. Drønnelyder og skytende sprekker er tydelige tegn som betyr at dere påvirker svake lag og bør unngå skredterreng, men fravær av slike tegn betyr ikke at det er trygt. Vær ekstra forsiktig og tenk konsekvens når du gjør vegvalg, særlig i ukjent terreng, etter snøfall eller vind og i perioder med temperaturstigning.
Illustrasjon av ferdselsråd Vær forsiktig i områder brattere enn 30 grader med fokksnø til den har fått stabilisert seg. Hold avstand mellom hverandre ved ferdsel i bratt terreng. Det er størst sannsynlighet for å løse ut skred på kul-formasjoner i terrenget og der fokksnøen er myk. Se etter områder hvor vinden nylig har lagt fra seg fokksnø, typisk bak rygger, i renneformasjoner og søkk. Lokale vindeffekter og skiftende vindretning kan gi stor variasjon i hvor fokksnøen legger seg. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk faretegn.

Fokksnø (flakskred)

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Les mer om skredproblemet
2 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Kantkornet snø over skarelag

Les mer om skredproblemet
2 - Middels
Stor tilleggsbelastning
Få bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Med vind fra vest og påfyll av snø kommende døgn, vil byggingen av fokksnøflak i lehellinger mot øst fortsette. En skiløper vil kunne løse ut mindre skred i den øverste fokksnøen. Det skal mer belastning til for å påvirke kantkorn ved skarelag litt lenger ned i snødekket, men man bør være obs der snødekket er tynt og mykt.
Det er lite snø i regionen for årstiden og snøen er ujevnt fordelt. Nysnø siste uka har flere ganger blitt utsatt for sterk vind fra mellom vest og nord, og fraktet til leområder i øst- til sørvestvendte hellinger eller ned i skogen. Vindutsatte områder er stort sett avblåst eller har lite snø. I lehellinger er det blanding av fokksnøflak og skare. Vær obs på at det også kan ha blitt dannet fokksnøflak under skoggrensa.
Det er tidligere observert kantkorn og rim i det gamle snødekket, og det finnes sannsynligvis fortsatt lommer med rim og eldre kantkorn i høyfjellet som er dekket av skarelag og fokksnølag. På 900moh I nærheten av Hovden er det før helgen observert begynnende kantkorndannelse i fokksnø mellom to skarelag litt ned i snødekket. Man må følge med på utviklingen i dette laget.
Det er ikke meldt om ferske skred de siste tre dagene.
Stort sett oppholdsvær siste døgn. Natt til tirsdag rundt -10 grader i regionen.
Skyet.
Mest nedbør i vest.

For oppdatert værvarsel se yr.no
Skyet.
Forbigående stigende temperatur.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra Regobs siste 3 døgn

Vest-Telemark / rauland

Snø

16.01.2019 kl. 11:14

744 moh

svein@obskorps (****)

Snødekke

40 cm totalt Ikke snøfokk 10 cm nysnø Litt tørr løssnø (1-10cm) Tørr Vil minne om at jeg observerte nedføyka overflaterim ( store rimkrystaller) på 1450moh i helga. Dette problemet er fra ca1300moh og oppover.

Vær

Snø -1 °C 2 m/s fra S ↑ 100% skyer ca10cm nysnø

ObsID: 175915

Vest-Telemark / Vinje

Snø

16.01.2019 kl. 08:40

988 moh

håkon@obskorps (***)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  håkon@obskorps Kommentar:  Viser nattens snøfall og vær

Snødekke

Ikke snøfokk 14 cm nysnø Mye tørr løssnø (10-30cm) Tørr

Faretegn

Stort snøfall Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse:

Vær

Snø -4 °C 0 m/s 100% skyer Klarvær i går kveld før snøen kom

ObsID: 175874

Vest-Telemark / Vinje

Snø

15.01.2019 kl. 12:40

985 moh

håkon@obskorps (***)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  håkon@obskorps Kommentar:  Viser snødekket sørover viser også hvor avblåst det er.

Skredaktivitet

15. jan. I løpet av dagen (+01:00) Ingen skredaktivitet Dårlig sikt

Snødekke

70 cm totalt Moderat snøfokk Litt tørr løssnø (1-10cm) Tørr Ligger snø i fordypninger og østvente heng.

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse:

Vær

Snø -3 °C 10 m/s fra V → 100% skyer

ObsID: 175779

Vest-Telemark / Vinje

Snø

14.01.2019 kl. 12:07

922 moh

Elisabet@obskorps (***)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 3 Av:  Vær Opphavsrett:  Elisabet@obskorps
Bilde Av Snøprofil
Bilde 2 av 3 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Kommentar:  Fokksnø i sydøstlig helning som sprekker opp rundt skiene

Snødekke

30 cm totalt Lett snøfokk 1 cm nysnø Litt tørr løssnø (1-10cm) Tørr Det blåser vesentlig mer i høyden. Man kan tydelig se at snø blir transportert. Snødekket består av vekslende skare og litt løs snø undertregrensen og skare/fokksnø i høydedn

Tester

ECTN22@16cmQ2 Middels Fuktigheten som var i bunnen i forrige uke er borte.

Faretegn

Fersk vindtransportert snø

Skredproblem

Tørre flakskred Kantkornet snø under skarelag Innen en halv meter Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Vanskelig å løse ut 2 - Middels N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV over 800 moh

Tørre flakskred Dårlig binding mellom lag i fokksnøen Innen en halv meter Det svake laget bryter både lett og glatt. Det overliggende laget er mykt. Lett å løse ut 1 - Små Ø, SØ, S over 900 moh

Vær

Ikke nedbør -9 °C fra NV ↘ 5% skyer Det blåser kraftig oppe på fjellet,

Skredfarevurdering

2 Moderat Det er den nye fokksnøen som er hovedproblemet slik jeg ser det nå, man må likevell ha med kantkorn lagene med i tankene. De ligger beksytet av skare men der snødekket er tynt eller mykt kan man påvirke det svake laget. Det blåser kraftig og det er meldt snø fra i morgen, Jeg tenker at det vil øke fokksnøprøblematikken. Varslet faregrad er riktig Under tregrensa der vinden ikke har omformet snøen er det ok i høyden der fokksnøen har samlet seg er faregraden riktig.

Snøprofil

4 cm 4F DF/RG 0 mm/0 mm M, 12 cm P MFcr 0 mm/0 mm D, 7 cm F FC 3 mm/0 mm, 8 cm 1F MFcr/FC 2 mm/0 mm D, 4 cm P MFcr 0 mm/0 mm D -8,9 °C @ 0 cm, -4,1 °C @ 10 cm, -2 °C @ 20 cm, -1,1 °C @ 30 cm, -0,3 °C @ 34 cm 1 test knyttet til snøprofilen Fuktigheten som var i bunnen i forrige uke er nå vekk.

ObsID: 175623

Vest-Telemark / Rauland

Snø

13.01.2019 kl. 12:12

1480 moh

svein@obskorps (****)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 6 Av:  Faretegn Opphavsrett: 
Bilde Av Vær
Bilde 2 av 6 Av:  Vær Opphavsrett: 
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 6 Av:  Snødekke Opphavsrett: 
Bilde Av Skredproblem
Bilde 4 av 6 Av:  Skredproblem Opphavsrett:  Kommentar:  Kantkornlag undre skare
Bilde Av Tester
Bilde 5 av 6 Av:  Tester Opphavsrett: 
Bilde Av Snøprofil
Bilde 6 av 6 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Skredaktivitet

13. jan. I løpet av dagen (+01:00) Ingen skredaktivitet

Snødekke

40 cm totalt Moderat snøfokk Litt tørr løssnø (1-10cm) Tørr ca 40cm snø 1300moh. Det har kommet ca 5cm nysnø i Raulandsområdet. Denne snøen ligger oppå skarelag av vekslende hardhet. Det blåser en del ifra nordvest,så det er en del fersk fokksnø i høyden. Det er kantkorn og nedføyka overflaterim under skarelag nede i snødekket. Fannt et skikkelig lag med nedføyka overflaterim på 1450moh Ingenting på 1300moh

Tester

ECTP12@20cmQ1 Middels Brudd i nedføyka overflaterim 1450moh

ECTP22@25cmQ2 God Brudd i kantkornlag 1300moh

Faretegn

Fersk vindtransportert snø

Rimkrystaller Nedføyka overflaterim i høyden

Skredproblem

Tørre flakskred Kantkornet snø under skarelag Innen en halv meter Vanskelig å løse ut 1 - Små Ø, SØ, S over 1100 moh

Tørre flakskred Nedsnødd eller nedføyket overflaterim Innen en halv meter Det svake laget bryter både lett og glatt. Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Vanskelig å løse ut 2 - Middels N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV over 1300 moh

Vær

Ikke nedbør -2 °C 7 m/s fra V → 20% skyer

Skredfarevurdering

Fersk fokksnø øker skredfaren i fjellet. Det er fortsatt lite snø i Raulandsområdet,så det blir ikke så store skred. Men vær obs for terrengfeller der små skred kan være farlige. Over ca 1300moh ligger det fortsatt et lag med nedføyka overflaterim som kan løse ut ,men det ligger under et hardt skarelag og er ikke lett å løse ut. Dette problemet er vedvarende. Vinden som er meldt vil øke faren for ustabil fokksnø i fjellet.

Snøprofil

5 cm F PP 0 mm/0 mm D, 15 cm P RG 0 mm/0 mm D, 1 cm F SH 2 mm/0 mm D, 40 cm K MF 0 mm/0 mm D 1 test knyttet til snøprofilen 1450moh Nedføyka overflaterim

ObsID: 175484

Er du usikker på hvordan du gjenkjenner skredproblemene?

Da bør du unngå skredterreng!

Hvis du velger å bevege deg inn i snøskredterreng (områder der skred kan løsne og utløpsområder for skred) kan du aldri være helt sikker på å unngå skred. Du bør da alltid ta disse hensynene for å ferdes så trygt som mulig.

  • Lær deg å gjenkjenne skredproblemene og unngå steder der de finnes
  • Sørg for at alle i gruppa har sikkerhetsutstyr, at det virker og at de kan å bruke det.
  • Unngå ferdsel i / ved terrengfeller.
  • Gå aldri ut på skavler.
  • Som en ekstra sikkerhet: gå alltid med avstand til hverandre

Du må også lese og følge ferdselsrådene som hører til dagens skredproblem. Les mer om skredproblem og skredterreng på snøskredskolen.

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.

Medlem. www.avalanches.org