Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Telemark tirsdag 01.01.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold i fjellet. Kraftig vind og snøbyger vil føre til ustabile fokksnøflak i leområder.

Skredfarevurdering

Kraftig vind og snøvær gir krevende forhold i fjellet. Det ventes stor snøtransport over tregrensen og dette vil gi fokksnøansamlinger i leheng som kan være ustabile. Det ventes at det kan være lett å løse ut middels store skred i noen heng med ferske fokksnøflak.

Dreiende vindretning gjør at skredproblemet vil finnes hovedsakelig mot Ø og S, samt alle heng som samler snø.

Dårlig sikt gjør at det kan være vanskelig å identifisere skredproblemet.

Faregraden ventes fortsatt å holde seg på faregrad 2- moderat. Skredfaren vil være høyest i vest, der det kommer mest nedbør.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 31. desember 2018

De siste dagene er det kommet litt nysnø i deler av regionen. Ellers er snødekket preget av mye vind og harde fokksnøflak. Mest fokksnø og litt mykere flak ligger i østvendte fjellsider. Også i skogen er snøen en god del vindpåvirket. Det er generelt lite snø for årstiden, mest snø vest i regionen.

Det ligger et nedsnødd rimlag i snødekket. Utbredelsen er usikker, men det finnes trolig i høyden over ca.900-1000 moh., noe som bekreftes av observasjon fra Vinje torsdag. Observasjoner tyder samtidig på at rimlaget er i ferd med å brytes ned vest i regionen. Nederst ved bakken er det et løst lag med smelteformer og kantkorn.

Mandag formiddag var det mildvær med plussgrader til over 1000 moh (2,8 plussgrader på Haukeliseter) og sterk kuling fra V i fjellet.

Fjellvær

Mandag 31. desember 2018

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørvest, endring til sterk kuling fra vest om ettermiddagen. -4 °C til 1 °C på 1400 moh. Skyet. Synkende temperatur og snøgrense utover kvelden, ved midnatt snø over ca. 600 moh

Tirsdag 1. januar 2019

5 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Storm fra vest, endring til sterk kuling fra nord om ettermiddagen. -9 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Mest nedbør i vest. Synkende snøgrense utover dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS