Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Telemark torsdag 27.12.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold vest i regionen. Det finnes svake lag i snødekket. Vær spesielt forsiktig rundt skoggrensen, samt i områder med fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Kraftig vind fra vest har har dannet ferske fokksnøflak i terrengformasjoner som ligger i le for vest og nordvest. Mindre vind og lite nedbør vil føre til at snødekket stabiliserer seg noe. I de høyeste områdene er fortsatt tørr snø tilgjengelig for vindtransport. Nedsnødde rimlag vil trolig, der de finnes, påvirkes lite av varmegradene i lufta. Det kan være lett å løse ut skred, særlig der flakene ligger på lag av rim i høyden. Det er mest snø i terrenget vest i regionen rundt Bykle og Haukelifjellet. Her kan det bli middels store skred.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 26. desember 2018

Det er kommet 1-3 cm nysnø i Bykle og Haukelifjell siden i går. Det har blåst vestlig kuling i julehelgen med mye snøtransport, noe mindre vind onsdag. Snøoverflaten er vindpåvirket med harde fokksnøflak. Mest fersk fokksnø ligger i østvendte fjellsider. Også i skogen er snøen en del vindpåvirket. Det er fortsatt mindre snø enn normalt for årstiden. Varmegrader opp til ca. 1400 moh onsdag gjør snøoverflaten fuktig. I høyfjellet finnes fortsatt løs snø tilgjengelig for vindtransport.

Det ligger et nedsnødd rimlag i snødekket. Utbredelsen er usikker, men det finnes trolig i høyden over 900-1000 moh. Overflaterim dannet søndag og natt til mandag antas å ha blitt ødelagt av vinden mange steder. Men i noen østvendte leheng kan rimlaget ha blitt dekket av fokksnø. Observasjoner tyder på at rimlaget er lite aktivt vest i regionen.

Tirsdag mange ferske sprekker i Vinje, og tilløp til skiløperutløst skred, drønn i snødekket i Seljord. Temperaturen har steget, onsdag kl. 12 var det 3 grader på Haukeliseter, 1000 moh.

Fjellvær

Onsdag 26. desember 2018

0-3 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra nordvest. -2 °C til 1 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Av og til nordvest liten kuling.

Torsdag 27. desember 2018

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra vest, endring til liten kuling fra nordvest om kvelden. -3 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS